Är sagan snart all för Onecoin? Myndigheter slog till mot företagets kontor
Början på slutet kan vara här för den påstådda kryptovalutan, efter ett färskt tillslag. Europeiska polismyndigheter verkar vara övertygade om att det faktiskt handlar om ett pyramidspel, där pengarna kan ha gått till organiserad brottslighet. Flera finländare har investerat stora summor i Onecoin.
Placeringar i Onecoin började år 2015 och sker via köp av "utbildningspaket". Värdet på dem varierar från drygt 100 euro till mer än 55 000 euro.
Rekryteringen har pågått bland annat på öppna möten vilket har bidragit till att göra produkten välkänd. Intresset har varit stort bland annat i Österbotten.
Mer än 20 000 finländare tros ha gått med i Onecoin, som har utlovat stora vinster. Globalt kan mer än tre miljoner personer ha deltagit. Siffrorna är ändå inte bekräftade.
Men många bedömare är övertygade om att Onecoin, som grundades av bulgaren Ruja Ignatova, är ett pyramidspel, och att investerarna riskerar att förlora allt de har satsat.
Inga finländare har ändå gjort en polisanmälan om att de skulle ha blivit lurade. Mer om det lite senare i texten.
Onecoins kontor genomsöktes
Förra veckan slog bulgariska myndigheter till mot ett viktigt Onecoin-kontor i landets huvudstad Sofia, tillsammans med den europeiska polismyndigheten Europol och tyska myndigheter.
Det finns misstankar om att den påstådda kryptovalutan skulle ha använts till organiserad brottslighet - för penningtvätt och att för att finansiera terrorism.
Det framkommer bland annat av ett uttalande som Bulgariens inrikesministerium och landets åklagarmyndighet publicerade på fredagen.
Tillslaget skedde efter en begäran om rättshjälp från staden Bielefeld i Tyskland.
Det bulgariska företaget One Network Services och 14 andra företag genomsöktes.
One Network Services har enligt myndigheterna fungerat som distributör och försäljare för Onecoin. Kostnaderna för utbildningsprogrammen har alltså inte betalats till Onecoin utan till One Network Services. Också finländare har skickat pengar hit.
Företaget ägs via en kedja bolag av mamman till Onecoins grundare, enligt en koll som Yle gjorde för knappt två år sedan.
En hel del bevismaterial har beslagtagits i det färska tillslaget - bland annat servrar och dokument. Inrikesministeriet i Bulgarien publicerade också en video på tillslaget.
Dessutom har myndigheterna förhört minst 50 vittnen hittills, men ingen har anhållits.
Flera av de som aktivt drev verksamheten kan ändå ha lämnat Bulgarien redan tidigare.
Tomas Storås som studerar ekonomi vid Åbo akademi, och som skrev sin kandidatavhandling om Onecoin, tycker att det är på tiden att myndigheterna slog till.
– Det var ganska tydligt att det var ett pyramidspel hela tiden, kommenterar han.
Onecoin har också företag i flera andra länder, och bolaget Onecoin Ltd är i själva verket registrerat i Förenade arabemiraten.
Internationellt samarbete
Utredningar kring Onecoin pågår dessutom i England, Irland, Italien, USA, Kanada, Ukraina, Estland, Lettland och Litauen, samt många andra länder, enligt bulgariska myndigheter.
I det officiella uttalandet sägs det, lite förkortat, att myndigheterna genomförde en internationell operation för att komma åt ett storskaligt pyramidspel, som också inkluderade penningtvätt, och som verkade via Onecoin.
Experter har också tidigare nämnt att Onecoin uppfyller i stort sett alla kännetecken på att vara ett pyramidspel.
Bland annat forskaren Ville Rantala vid universitetet i Miami i USA nämnde år 2016 för Svenska Yle att han trodde att det handlade om just det.
Centralkriminalpolisen har för sin del nämnt att de utlovade "överstora" vinsterna inom Onecoin inte är realistiska. Myndigheten har uppmanat till speciell försiktighet gällande den här typens tjänster “eftersom de ekonomiska och straffrättsliga riskerna är svåra att bedöma”.
Polisen i Finland har också tittat på saken
Det har gjorts polisanmälningar om Onecoin i Finland - av Skatteförvaltningen, som har lagt märke till vad som verkar vara odeklarerade vinster med koppling till Onecoin.
På Centralkriminalpolisen säger kriminalkommissarie Paavo Tuominen ändå att ingen finländsk privatperson hittills har anmält att han eller hon skulle ha blivit lurad av Onecoin.
Samtidigt har polisen ändå lagt märke till att det har rört sig stora summor pengar till företaget. Exakta uppskattningar saknas, men Tuominen tror att det handlar om åtminstone hundratals tusen euro totalt.
– Vi har däremot inte granskat saken så noga, eftersom ingen privatperson har velat anmäla i det här skedet, säger Tuominen till Svenska Yle.
Den finländska polisen har inte heller tittat på själva företaget Onecoin, som alltså är beläget utomlands.
Det färska tillslaget i Bulgarien kan ändå innebära att europeiska myndigheter nu har uppgifter om vilka alla personer som varit med om Onecoin. Det kan leda till konkreta bevismaterial - kanske Onecoins medlemsregister, till exempel - som den finländska polisen kan få ta del av, vilket sedan för deras arbete framåt.
Tuominen tillägger också att det är fullt möjligt att den finländska polisen kommer att bli ombedd av europeiska polismyndigheter att hjälpa till i den europeiska Onecoin-utredningen.
Dan Frände, professor i straff- och processrätt vid Helsingfors universitet, säger dessutom till Svenska Yle att finländare som har vunnit pengar på Onecoin kan komma att förlora sina vinster till staten, alldeles som det gick i Wincapita-fallet för ett antal år sedan. Det här även om de agerade i god tro.
Frände säger dessutom att det är möjligt att ett straffansvar kommer att riktas mot representanterna i Finland.
– Och då uppstår ju till exempel frågan, om de har vetat om att det är en bluff, kommenterar Frände.
Onecoin-försäljare har nytt projekt på gång
Flera tidigare Onecoin-aktiva verkar nu vara involverade i Dagcoin, som också sägs vara en kryptovaluta.
Dagcoin är baserat i Estland, enligt material som initiativtagarna själva har publicerat. Deltagare i “Dag University” får ta del av kurser om “finans, kryptovalutor och entreprenörskap”, och får “dags” som belöning för deltagandet.
Upplägget påminner mycket om Onecoin, med påstådda utbildningsprogram som kostar mellan knappt 100 euro och drygt 20 000 euro.
Flera internetanvändare misstänker att Dagcoin är ett bedrägeri. Det syns till exempel när man surfar med ett särskilt webbläsartillägg som varnar för webbsidor med låg trovärdighet.
22.1.2017 kl. 14.26: Artikeln uppdaterades med uttalanden av professor Dan Frände.