Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Utländska misstänkta överrepresenterade i sexualbrott, flera döda i bombattentat i Thailand

Från 2018
En knytnäve och en flicka i bakgrunden.
Bild: CC

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

Andelen utländska brottsmisstänkta har minskat i huvudstadsregionen. Klart högst är andelen när det gäller sexualbrott. En tredjedel av de utlänningar som misstänks för sexualbrott är irakier, visar statistik från Polisyrkeshögskolan.

En person skadades i en radhusbrand i Pojo i Raseborg i går kväll. Branden spred sig till fyra lägenheter i huset med tio lägenheter på Gumnäsvägen. En man fördes till sjukhus med lätta skador. Alla 12 personer som befann sig i huset evakuerades och erbjöds tillfällig inkvartering. Enligt Räddningsverket blev de materiella skadorna stora.

De 2 000 deltagarna i experimentet med basinkomst i Finland har blivit internationella kändisar. Mediebolag runtom i världen har under året ringt upp dem och bett om intervjuer med anledning av försöket.

Det ska bli enklare för en levande person att donera en njure, uppger Lännen Media. Social- och hälsvårdsministeriet vill göra det möjligt för en levande person att donera en njure till någon även utanför den närmaste familjekretsen, exempelvis till kusiner, vänner eller helt okända personer.

Organdonationskort
Bild: Yle/Sune Bergström

Utrikes:

En planerad omröstning i senaten för att lösa budgetkrisen i USA har skjutits fram till senare i dag. Det innebär att den amerikanska statsapparaten förblir stängd när arbetsveckan inleds i USA och att hundratuentals statlig anställda tvingas stanna hemma utan lön.

Palestiniernas president Mahmud Abbas vänder sig nu till EU i hopp om att europeiska länder erkänner den Palestinska staten. Abbas träffar EU:s utrikespolitiska ledning i Bryssel i dag och tänker då formellt begära att EU vidtar åtgärder för att stärka fredsprocessen efter USA:s kontroversiella beslut att erkänna Jerusalem som Israel huvudstad.

Palestiniernas president Mahmud Abbas ger upp försöken att nå fred med USA som medlare och hoppas på stöd av EU i stället
Bildtext Mahmoud Abbas.
Bild: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Minst tre människor har dödats och 18 skadats i ett bombattentat mot ett torg i morgonrusningen i Yala i södra Thailand. Flera olika, hemlighetsfulla separatistorganisationer har länge fört en väpnad kamp för självständighet i södra Thailand.

I Malmö inträffade i går kväll en ny explosion i stadsdelen Rosengård. Explosionen vållade inga personskador. SVT uppger att en person har gripits. Byggnaden ligger på samma gata som Rosengårds polisstation, som utsattes för ett sprängattentat förra veckan.

Vädret:

Det snöar på många håll och det är halvklart till mulet.

Temperaturen i väster 2..-12 grader, i öster -10..-20 grader och i norr -15..-25 grader.

Diskussion om artikeln