Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Palestinierna hoppas på EU:s erkännande - Abbas skjuter USA åt sidan

Från 2018
Palestiniernas president Mahmud Abbas ger upp försöken att nå fred med USA som medlare och hoppas på stöd av EU i stället
Bildtext Palestiniernas president Mahmud Abbas ger upp försöken att nå fred med USA som medlare och hoppas på stöd av EU i stället
Bild: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Palestiniernas president Mahmud Abbas vänder sig nu till EU i hopp om att europeiska länder erkänner den Palestinska staten.

Abbas träffar på måndag EU:s utrikespolitiska ledning i Bryssel.

Han tänker då formellt begära att EU vidtar åtgärder för att stärka fredsprocessen efter USA:s kontroversiella beslut att erkänna Jerusalem som Israel huvudstad.

USA har mot förmodan också inlett konkreta åtgärder för att flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem som även palestinierna betraktar som sin huvudstad.

Palestinierna rasade och meddelade efter beslutat att de inte längre betraktar USA som en medlare i den långvariga konflikten med Israel.

Palestinier i Betlehem protesterar mot den amerikanska vicepresidenten Mike Pences besök i Mellanöstern
Bildtext Palestinier i Betlehem protesterar mot den amerikanska vicepresidenten Mike Pences besök i Mellanöstern
Bild: EPA-EFE/ABED AL HASHLAMOUN

Spelets regler har förändrats

- Eftersom Trumps beslut har ändrat på spelets regler, så förväntar sig Abbas att europeiska utrikeministrar träder fram och kollektivt erkänner Palestina som en reaktion på Trumps beslut, säger palestiniernas utrikesminister Riad al-Malki.

- Om européerna vill vara med som spelare så måste de behandla bägge sidor rättvist och det borde börja med ett erkännande av Palestina, tillägger al-Malki.

Abbas och den palestinska ledningen vägrade att träffa USA:s vicepresident Mike Pence som besöker Mellanöstern den här veckan.

Pence som i USA är känd som en varm förespråkare av Israel, skall idag tala inför det israeliska parlamentet Knesset.

Pence träffade på söndagen Jordaniens kung Abdullah som uttryckte sin oro över USA:s Jerusalems beslut.

Abdullah krävde bland annat att USA "försöker återfå det förtroende som det förlorade i Mellanöstern" efter Trumps beslut.

Kung Abdullah II och drottning Rania åt på söndagen middag med USA:s vicepresident Mike Pence
Bildtext Jordanien Kung Abdullah II och drottning Rania åt på söndagen middag med USA:s vicepresident Mike Pence
Bild: EPA-EFE/AMEL PAIN

Inget erkännande men kanske associationsavtal

Mahmud Abbas som alltså vägrar att förhandla med USA, rasar också över amerikanernas beslut att halvera understödet till Unwra, FN:s organisation för palestinska flyktingar.

Abbas skall på måndag träffa EU:s utrikespolitiska chef Frederica Mogherini och de 28 medlemsstaternas utrikesministrar i Bryssel.

Utrikesministermötet kommer inte att erkänna Palestina eftersom beslutet inte fattas kollektivt utan enskilt av varje medlemsland.

Palestinierna hyser däremot hopp om ett associationsavtal med EU som kunde förbättra den palestiniernas ekonomi och deras politska ställning.

- Det ena ersätter inte det andra, absolut inte, förklarar utrikesministern Riad al-Malki

al-Malki försäkrar också att den impopuläre Abbas fortfarande stöder fredsprocessen som har stampat på stället ända sedan år 2014 och som nu verkar fullständigt död.

- Han kommer att säga att vi inte vill lämna fredsprocessen utan att vi stöder den, säger al-Malki om dagens möte i Bryssel.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln