Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Samarbete kan rädda ortopedin vid MÖCS

Från 2018
Sjukskötare med mask på i operationssal.
Bildtext Antalet ortopediska operationer stannade på kring 400 vid MÖCS förra året.

Framtiden för ortopedin vid Mellersta Österbottens centralsjukhus är oviss. Därför för man diskussioner med Uleåborgs universitetssjukhus om ett möjligt samarbete.

Enligt hälsovårdsreformen ska ortopediska operationer centraliseras till de sjukhus som har samjour dygnet runt och där det utförs minst ungefär 600 operationer per år. Vid MÖCS var denna siffra förra året kring 400.

Centralsjukhuset i Karleby ligger inom Uleåborgs universitetssjukhus specialansvarsområde och representanter från Uleåborg har varit på besök i Karleby.

Då diskuterades omfattningen av de ortopediska operationerna vid MÖCS.

- Jag fick den bilden att vi har bra förutsättningar att fortsätta här. Vi tror klart och tydligt på vår framtid, säger chefsöverläkaren Pirjo Dabnell vid MÖCS.

- Vi ska diskutera öppet om verksamheten som finns och fundera på ett samarbete inom specialansvarsområdet.

Arbetet kunde fördelas bättre

Enligt Pirjo Dabnell är det vissa sjukhus som går över gränsen på 600 operationer och vissa som går under. Därför diskuterar man nu ifall arbetet kunde fördelas bättre inom norra Finland.

- Närmast tänker jag på Oulaskangas sjukhus som går klart över den här gränsen och om det går att samarbeta med dem.

Men ännu finns det ingen klar bild över samarbetet i norra Finland.

MÖCS var det första sjukhuset som Uleåborgs universitetssjukhus representanter besökte och tanken är att de ska besöka alla sjukhus inom specialansvarsområdet innan några beslut fattas.