Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Live just nu: Finland möter Israel på bortaplan i VM-kvalet i damfotboll

Från 2018
Uppdaterad 22.01.2018 16:58.
Programmet är inte längre tillgängligt
Damernas VM-kval i fotboll: ISR - FIN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finlands damfotbollslandslag möter Israel i en VM-kvalmatch som går av stapeln i Ramat Gan i Israel. Enligt chefstränaren Anna Signeul finns det några frågetecken inför matchen.

– Det är en bra känsla i truppen, men vi måste testa lite spelare eftersom vi har lite frågetecken på några spelare som är skadade, sade Signeul till Yle Sporten på söndagen.

– Så vi vet inte riktigt hurdan startelva det blir på måndag.

Målvakten Minna Meriluoto och mittfältaren Julia Tunturi är i alla fall borta: bägge två blev i Finland för att läka sina skador. Tillbaka i truppen är däremot försvarsspelarna Emma Koivisto och Natalia Kuikka.

Signeul säger att man inom landslaget på sistone jobbat särskilt på att få anfallsspelet att fungera.

– Vi ska kunna utnyttja kanterna bättre och spela ännu snabbare. Vi ska kunna ta bättre beslut, framför allt vid den sista tredjedelen in mot straffområdet.

Westerlund: Vi ska klara det på pappret men måste prestera på plan

Största delen av Finlands spelare håller till i serier som för tillfället har paus, vilket kan betyda att det finns en viss ringrostighet i touchen.

Den rutinerade mittfältaren Anna Westerlund tror ändå att det löser sig – har man en gång lärt sig cykla så faller man inte av sadeln:

– Det kan vara lite rostigt eftersom vi haft en månad med bara löpning och styrketräning. Men vi har alla spelat fotboll så länge så vi vet nog hur man spela fotboll, säger Westerlund som till vardags spelar i norska Lillestrøm SK.

– Vi ska klara det på pappret men vi måste också prestera på plan. Jag är inte orolig bara vi gör vårt jobb så som vi ska göra.

Oberoende vad de gör så ska vi klara av att vinna över dem

Anna Westerlund

Westerlund säger att landslaget inte koncentrerat sig så mycket på hur Israel kommer att spela – fokus har varit på det egna spelet.

– Även om de parkerar bussen så ska vi spela vårt eget spel och röra på bollen snabbt. Får se hur de tänker när de spelar på hemmaplan.

– Oberoende vad de gör så ska vi klara av att vinna över dem. Det skulle vara en stor besvikelse om vi inte tar tre poäng.

Finland har inlett VM-kvalet på bästa möjliga sätt. I oktober besegrades Serbien med 1–0 och i november vann man över just Israel med 4–0. Bägge matcherna spelades i Helsingfors.

– Det här är en sådan match där vi absolut ska ta tre poäng, det kommer nog matcher när det blir jobbigare att ta tre poäng. Men ska vi ha någon chans att gå vidare så kan vi inte förlora sådana här matcher, säger Westerlund.

Med de "jobbigare" matcherna syftar hon framför allt på matcherna mot Spanien i april och augusti.

Finlands återstående VM-kvalmatcher:
22.1. Israel – Finland
6.4. Finland – Spanien
8.6. Finland – Österrike
12.6. Serbien – Finland
31.8. Spanien – Finland
4.9. Österrike – Finland

Matchen mot Israel refereras på svenska av Anders Nordenswan och på finska av Matti Härkönen. På Yle Arenan startar sändningen klockan 16:55. På TV2 visas ett matchsammandrag med start klockan 18.

Diskussion om artikeln