Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Det fattades 15-20 röster för att Frida skulle ha blivit invald i fullmäktige - Vad hände sen?

Från 2018
Uppdaterad 23.01.2018 17:30.
Frida Sigfirds i Borgå står vid åstranden
Bildtext Frida kom nästan, men inte riktigt in i fullmäktige
Bild: Minna Hällström

Det fattades ungefär 15-20 röster för att 21-åriga Frida Sigfrids från Borgå skulle ha blivit invald i stadsfullmäktige förra våren. Hon fick 121 röster.

Dokumentären “Ung politiker” om Frida Sigfrids och Henkka Nyholms kommunalvalskampanjer våren 2017 följer med två unga politiskt engagerade människors strävan att komma in i stadsfullmäktige i Borgå och Helsingfors.

Ingendera kom in.

Programmet är inte längre tillgängligt

Henkka Nyholms budget låg på cirka 5000€ men Sigfrids 120€ räckte i Borgå till en suppleantplats så hon nuddade redan vid ribban.

Som ung kandidat hade hon inte råd med en dyr valkampanj. Budgeten var ungefär 120€ och för det fick hon tryckt upp femhundra flyers och köpte en tidningsannons på Östnylands webbsida.

Hur många euron till hade det behövts för de kritiska femton rösterna? Det lär vi aldrig få veta och det är tre år till nästa kommunalval, så mycket hinner hända före det.

Efter valkampanjen i Borgå började Frida studera offentlig förvaltning vid Åbo Akademi.

Borgå stadshus
Bildtext Strävan var att få foten in i Borgå stadsfullmäktige
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Sakerna hon brinner för är ganska allmängiltiga och kanske inte så specifikt ungdomliga: miljöfrågor är allra viktigast för Sigfrids men också jämställdhetsfrågor och utbildningsfrågor.

Valteman som vi hör också avsevärt äldre kandidater lyfta upp i sina kampanjer.

Vi ställer Frida Sigfrids fem frågor om läget just nu, ett år efter valkampanjen som nästan men inte riktigt lyckades garantera en plats i Borgå-fullmäktige.

1. Vad har du gjort sedan du ställde upp i kommunalvalet 2017?

- Jag har hållit på med ungdomspolitik ganska mycket och jag är vice ordförande för Svensk ungdom. På enbart kommunalpolitisk nivå så har jag en ordinarie plats i byggnads- och miljönämnden i Borgå som har möte ungefär en gång i månaden, berättar hon.

2. Vad har suppleantplatsen inneburit för dig?

- Jag är suppleant i fullmäktige, vilket betyder att jag kallas på fullmäktigemöte ifall tillräckligt många är borta. Hittills har det inte ännu hänt, säger hon.

- Men jag blir också kallad på partivisa gruppmöten där man t.ex. går igenom vilka ärenden som kommer att behandlas på kommande fullmäktigemöte och där har jag ju också möjlighet att påverka även om jag inte sen kommer att vara med på riktiga fullmäktigemötet, förklarar hon.

Sen är det nog bara så att inte är det alltid lätt att vara ung politiker och kanske också delvis dessutom kvinna. Det är inte alltid lätt eller roligt.

3. Vad skulle du göra annorlunda om du ställde upp i nästa kommunalval?

- Hm, jag skulle kanske beställa litet fler flyers med vad jag tycker om och en bild på mig själv och dela ut dem i en större utsträckning, säger hon.

- Om man är en ung studerande som lever på studiestöd så har man kanske inte jättemycket extra pengar att trycka upp en massa kampanjmaterial, konstaterar hon.

Valaffischer i Helsingfors.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

4. Du förde i kampanjen fram faktumet att du är en ung kandidat, men vad exakt har du för politiska tankar som äldre politiker inte har?

- Nå, det handlar kanske främst om det att när man är ny i politiken så har man inte rutiner för hur saker och ting ska gå till. Som ung har man ett nytänkande och nya idéer som jag tycker är viktigt för att fullmäktige och det kommunalpolitiska arbetet ska kunna utvecklas. Det behövs ett visst nytänkande där. Då har unga kanske den insikten på ett annat sätt än äldre har, tänker hon.

- Unga har ju också ett helt annat kontaktnät än vad äldre personer har. Unga är oftast inte så jätteintresserade av politik men jag ser det som en möjlighet att föra fram också de ungas åsikt. Det kan vara lättare för unga att ta kontakt med nån ung politiker än någon äldre och på det sättet få ungas röst mera hörd, påpekar hon.

Frida Sigfrids
Bildtext Det politiska intresset väcktes redan i tonåren.
Bild: Yle/Berislav Jurisic

5. Vad tycker yngre och äldre människor om unga politiker?

- Jag har fått jättemycket positivt bemötande både från yngre och äldre. Men sen är det nog bara så att inte är det alltid lätt att vara ung politiker och kanske också delvis dessutom kvinna. Det är inte alltid lätt eller roligt.

- Det är kanske svårare att bli tagen på allvar i till exempel debatter. Ibland känns det som att man måste ha fem argument mera för att bli tagen på allvar och visa att man faktiskt vet nånting om det här eftersom man är ung och inte har läst lika länge, säger hon.

Diskussion om artikeln