Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kasper tvingades säga upp sig på grund av sömnlösheten

Från 2018
En man med långt blont hår. Han bär solglasögon och en t-shirt med med japansk text på.
Bildtext Kasper Sirénius mår bäst när han kommer bort från sina gamla rutiner.
Bild: Privat

Kasper Sirénius lider av sömnproblem och därför är han trött konstant. Han hoppas kunna finna en lösning i framtiden – kanske genom att flytta till ett annat land.

När du prövat nästan allt men sömnsvårigheterna ändå vägrar ge med sig – vad gör du då? Det är något som Kasper Sirénius nu går och funderar på. Han har inte sovit ordentligt på flera år.

Sömnproblemen började efter att han gjort klart sin militärtjänst.

- Hela min kroppsrytm var ur balans. I armén kan man inte sova riktigt ordentligt eftersom människor snarkar och har ljud på natten, berättar han.

Jobbade på natten

Efter militärtjänstgöringen började han jobba som bartender och i ungefär fem år jobbade han alltså på nätterna och sov på dagarna.

- Jag var trött hela tiden. När jag också började få morgonskift så märkte jag att jag inte kunde vakna upp till dem, så då sov jag inte alls.

Han fortsatte ändå jobba som bartender i flera år till.

Kan inte somna

Nu har han slutat med bartenderjobbet, men sömnsvårigheterna finns ändå kvar.

- Jag har otroligt svårt att somna. Nu för tiden brukar jag hela tiden ha på musik eller något ljud från tv:n eller datorn. Det lugnar ner mig. Men ljud från gatan eller från staden kan vara ganska hektiskt och då får jag inte alls sömn.

Kasper bor i Böle i Helsingfors så gatuljud är ganska vanliga. Han är också stressad och funderar mycket på jobb och andra personliga saker, och det gör saken ännu värre.

Drömmer mardrömmar om spindlar

Kasper upplever också sömnparalys fem till tio gånger per månad. Han berättar att han drömmer och vaknar upp i sin dröm – och tror att han är vaken.

För en tid sedan drömde han något riktigt jobbigt.

- Jag vaknade upp och hela bostaden var full av spindlar. Sedan vaknade jag upp igen och då gick jag till hallen och de var där. När jag vaknade upp en tredje gång låg jag i hallen, och sedan vaknade jag helt svettig med hjärtklappning.

Kasper berättar att de här drömmarna är otroligt skrämmande eftersom de är så verkliga.

- Jag är jätterädd för insekter så jag drömmer mest mardrömmar om spindlar. De här drömmarna har också börjat efter armén, säger han.

Tvingades sluta på sitt jobb

Sömnsvårigheterna påverkar Kaspers vardag. Tidigare jobbade han med att reparera mobiltelefoner men han var tvungen att sluta eftersom han inte kunde koncentrera sig.

- Om du gör ett par misstag är det okej men om du gör 100 misstag varje dag kan du inte längre jobba, säger han.

Jag har slutat göra musik för jag orkar inte koncentrera mig.

I dag jobbar han som personlig assistent till en kompis som är rullstolsburen, och det fungerar bättre.

- Det går att kombinera med mina sömnsvårigheter. Jag kan till och med vila ett par timmar mitt i jobbet eftersom jag inte måste vara närvarande precis hela tiden.

Nästan inget fungerar

Det finns olika avslappningsövningar som rekommenderas för de med sömnsvårigheter, men de hjälper inte Kasper.

Det finns också specifika sömnljud, som till exempel regnskogsljud eller havsljud, men det hjälper inte heller honom.

Det enda som kan fungera är lugn musik i bakgrunden, på ganska låg volym.

- Då går jag in i musiken och då tänker jag inte på andra grejer och kan somna lättare.

Sömnmediciner gör dig till en zombie

Kasper äter melatonin som ska göra honom sömnig, men det finns också starkare sömnmediciner. Han provade på en sådan i en månad men det passade honom inte alls.

- Alltid när man börjar en kur som påverkar kroppen och hormonerna jättemycket, så kan det hända att man blir förvirrad.

Och det var just det som hände Kasper.

Han berättar att han bara gick omkring som en zombie som knappt visste om det var dag eller natt. Han sov, men kände sig ändå inte utvilad eller pigg.

- Kroppen vilar inte på samma sätt som när du sover naturligt. Så för mig fungerade medicinen inte alls, men jag vet att den fungerar för många andra människor. Jag har kompisar som har sömnproblem och de har länge använt medicin.

Goda råd inte alltid så omtyckta

Kasper har fått en hel del goda råd under årens lopp, men det är svårt att veta hur sömnlöshet fungerar om du inte upplevt det själv.

- De som kanske inte förstår kan säga att ”du ska bara stänga ögonen och räkna får”, men det går inte på det sättet.

Det är en sjukdom, det är inget man väljer själv.

En del förstår hur det är men en del tror att Kasper själv förorsakar sin sömnlöshet.

- Det är lite som med depression. Människor kan säga ”sluta vara ledsen och bli glad så går det över”, men det går inte över på det sättet. Det är en sjukdom, det är inget man väljer själv.

Har slutat göra musik

Kasper försöker leva så normalt som möjligt trots sin sömnbrist. Men ibland måste han lämna bort en del hobbyn.

- Jag har slutat göra musik för jag orkar inte koncentrera mig. Det finns ingen inspiration för att spela. Det är jättesynd, säger han.

Behöver miljöombyte

Kasper tror att ett miljöombyte kanske skulle kunna hjälpa honom.

När han var på en månad lång resa så lyckades han nämligen sova riktigt bra under två veckor.

- Men de andra två veckorna sov jag dåligt. Jag var i Mexiko och det var jordbävningar där, så jag sov nästan inget alls. Ungefär en till två timmar per natt bara.

Siktet inställt på Skottland

Han tror ändå att han kan komma ifrån en del tankar genom att göra en stor förändring i sitt liv. Just nu är siktet inställt på att flytta utomlands och han har sökt in till universitetet i Skottland.

- Jag tror det skulle hjälpa mig jättemycket om jag kom dit för då skulle jag lämna de gamla tankarna här i Finland. Allt som har att göra med min stress och mina personliga grejer här håller mig vaken på natten. Därför sov jag också bra i Mexiko.

Tror du att du kommer att bli frisk?

- Det är något jag jobbar på. Jag försöker hitta olika lösningar och jag hoppas jag kommer att bli frisk någon dag, säger Kasper.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln