Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är OS-laget – tonåringarna Heiskanen och Tolvanen gör Osala och Kukkonen sällskap

Från 2018
Uppdaterad 22.01.2018 17:50.
Miro Heiskanen i den finländska landslagströjan.
Bildtext Trots en axelskada kommer HIFK:s 18-åring Miro Heiskanen att spela OS i Sydkorea.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Fyra spelare som inte deltagit i säsongens EHT-turneringar tar plats i Herrlejonens lag i OS. Anfallarna Oskar Osala och Jonas Enlund samt backarna Juuso Hietanen och Tommi Kivistö får spela OS tillsammans med bland andra 18-åringarna Miro Heiskanen och Eeli Tolvanen.

Nu är det slutspekulerat. Gissningarna är gamla och frågetecknen är uträtade. Vi vet vem som kommer att representera Hockeylejonen i OS-turneringen i Pyeongchang.

På en välbesökt presskonferens i Vanda presenterade förbundskaptenen Lauri Marjamäki sitt lag. Och visst rymdes några små överraskningar med i truppen.

Marjamäki har pratat om höstens två EHT-turneringar som "OS-läger 1" och "OS-läger 2" men ändå togs fyra spelare med till OS utan att ha varit med i landslaget tidigare under säsongen. Den kvartetten kommer från KHL: anfallarna Oskar Osala och Jonas Enlund samt backarna Juuso Hietanen och Tommi Kivistö.

Två spelare från vinterns JVM-lag rymdes också med. HIFK-backen Miro Heiskanen tog plats trots en axelskada och Jokerits anfallare Eeli Tolvanen är också med i laget – trots att han inte gjort mål i KHL sedan november.

Noterbart är också att rutinerade Kärpätbacken Lasse Kukkonen rymdes med även i denna Lejontrupp och kommer att göra sin 14:e storturnering.

– Han är en självskriven lagkapten. En ledare, bra i boxplay och dessutom i bra form just nu. Det finns många anledningar att ta med Kukkonen i laget, sade Marjamäki till Yle efter att ha presenterat följande trupp:

Anfallare:

Marko Anttila, Jokerit
Jonas Enlund, Sibir Novosibirsk
Teemu Hartikainen, Salavat Julajev Ufa
Julius Junttila, Kärpät
Joonas Kemppainen, Salavat Julajev Ufa
Petri Kontiola, Lokomotiv Jaroslavl
Jarno Koskiranta, SKA S:t Petersburg
Jani Lajunen, Lugano
Sakari Manninen, Örebro
Oskar Osala, Metallurg Magnitogorsk
Jukka Peltola, Tappara
Mika Pyörälä, Bern
Veli-Matti Savinainen, Jugra Khanty-Mansijsk
Eeli Tolvanen, Jokerit

Kommentar:
Enlund är det närmaste den här truppen kommer en skräll. Han har gjort EHT-turneringar med A-landslaget, senast säsongen 2015-16, men aldrig varit med i en storturnering. Nu får han chansen efter att ha visat god form i KHL de senaste veckorna. Också Oskar Osala får göra sitt första OS efter att ha saknats i höstens trupper. Bland spelarna som fälldes från Sydkorea i sista stund noteras Juuso Ikonen, Mika Niemi och Mikael Ruohomaa. Tidigare OS-spelaren Lauri Korpikoski är uppenbarligen inte i tillräckligt bra form medan Marjamäki inte ville ta en chansning på skrällnamn som Kristian Vesalainen eller Henrik Borgström. Veteraner som Jarkko Immonen och Janne Pesonen platsade inte heller.

Oskar Osala
Bildtext Oskar Osala får dra på sig Lejontröjan i OS.
Bild: Aleksi Alku / AOP/All Over Press

Backar:

Miro Heiskanen, HIFK
Juuso Hietanen, Dynamo Moskva
Tommi Kivistö, Jokerit
Miika Koivisto, Kärpät
Lasse Kukkonen, Kärpät
Mikko Lehtonen, Tappara
Sami Lepistö, Jokerit
Atte Ohtamaa, Ak Bars Kazan

Kommentar:
Kivistö och Hietanen gled in "bakvägen" utan att ha visat upp sig i Lejontröjan tidigare under säsongen. I stället petades några backar som spelat flitigt i höstens EHT-turneringar: det blir inget OS för Jesse Virtanen, Jyrki Jokipakka, Ville Lajunen och Niko Mikkola. Av tre aktuella Kärpätbackar rymdes två med, Kukkonen och Koivisto. Däremot får Jani Hakanpää inte resa till Sydkorea. Miro Heiskanen har inte spelat för HIFK efter JVM på grund av en skada, men blir nu Finlands näst yngsta herrhockeyspelare i OS-historien, bara Aleksander Barkov i Sotji 2014 har varit yngre.

Målvakter:

Mikko Koskinen, SKA S:t Petersburg
Juha Metsola, Amur Habarovsk
Karri Rämö, Jokerit

Kommentar:
Ingen dramatik här. Mikko Koskinen har stått i de fyra största landskamperna hittills under säsongen och är given etta. Rämö känns lika klar tvåa och att Metsola är trea gör att hela målvaktstrion är samma som var med i Rysslandsturneringen förra månaden. SHL-målvakterna Joni Ortio och Eero Kilpeläinen får stanna hemma.

Mikko Koskinen i Matchen mot USA på 3 maj i Helsingfors.
Bildtext Mikko Koskinen blir finländsk förstamålvakt.
Bild: All Over Press

Totalt kunde lagledningen plocka ut 25 spelare till OS, och Marjamäki och hans team valde att fylla samtliga platser redan nu. Till exempel Sverige lämnade ett par platser öppna i Tre Kronors OS-trupp för att ge skadade spelare en chans att hinna i form.

Av de 25 spelarna kommer en majoritet från KHL, 16 stycken. Sex av OS-Lejonen håller till i ligan i Finland, två spelar i Schweiz och en i Sverige. Bara fyra spelare har varit med i OS tidigare: Juuso Hietanen, Lasse Kukkonen, Sami Lepistö och Petri Kontiola.

Finlands ishockeyherrar flyger till Sydkorea onsdagen den 7 februari. Laget spelar en träningsmatch mot Tjeckien söndag 11 februari innan det är dags för allvaret.

Herrlejonen ställs i gruppspelet i OS-turneringen mot Tyskland den 15.2, möter Norge den 16.2 och avslutar gruppskedet med match mot Sverige den 18.2.

Diskussion om artikeln