Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mike Pence meddelade knesset i Israel att USA:s ambassad flyttar till Jerusalem inom 2019

Från 2018
Mike Pence och Benjamin Netanyahu
Bildtext USA:s vice president Mike Pence och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s ambassad i Israel kommer att flytta till Jerusalem inom år 2019, sade USA:s vicepresident Mike Pence under ett besök i Israel.

Enligt tidigare bedömningar skulle ambassaden flyttas om ungefär tre eller fyra år.

- Jerusalem är Israels huvudstad. President Trump har gett order om förberedande åtgärder för flyttandet av ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem, och våra planer avancerar, sade Pence inför det israeliska parlamentet, knesset, i dag.

Alla länder har för närvarande sina ambassader i Tel Aviv.

Tumult i knesset

Frågan om Jerusalem är mycket kontroversiell. Det uppstod tumult i knesset när arabiska ledamöter protesterade mot den amerikanska Mellanösternpolitiken.

Protester i knesset
Bildtext Arabiska protester i knesset
Bild: AFP / Lehtikuva

Strax efter att Pence hade inlett sitt tal sitt sitt tal avbröts han av arabiska ledamöter som höll upp plakat och skrek slagord. En del ledamöter kastades ut ur salen då de framförde sina protester.

Ambassadbeslutet en provokation för arabvärlden

Jerusalems status hör till de svåraste frågorna i konflikten mellan Israel och palestinierna.

President Donald Trump meddelade nyligen att ambassaden kommer att flyttas. Det kontroversiella beslutet ses i arabvärlden som en provokation och har väckt protester både i Europa och på andra håll.

Palestinierna betraktar östra Jerusalem som sin huvudstad, och de meddelade efter ambassadbeslutat att de inte längre betraktar USA som en medlare i den långvariga konflikten med Israel.

Palestiniernas president Mahmoud Abbas har kallat Trumps ambassadbeslut för "Århundradets örfil".

EU:s utrikeschef Frederica Mogherini: EU stöder tvåstatslösningen

EU:s utrikeschef Frederica Mogherini sade i dag i Bryssel i samband med ett möte för EU:s utrikesministrar att EU stöder den så kallade tvåstatsmodellen med Jerusalem som en delad huvudstad för två stater - Israel och ett framtida Palestina.

EU:s utrikesministrar träffade i dag också den palestinske presidenten Abbas i Bryssel.

Mahmoud Abbas och Federica Mogherini
Bildtext Mahmoud Abbas och Federica Mogherini
Bild: AFP / Lehtikuva

Abbas vill att EU vidtar åtgärder för att stärka fredsprocessen efter USA:s kontroversiella beslut att erkänna Jerusalem som Israel huvudstad.

Abbas upprepade i dag sin vädjan om att östra Jerusalem ska ses som palestiniernas huvudstad, och han uppmanade EU att erkänna staten Palestina med det snaraste.

Utrikesministermötet kommer inte att erkänna Palestina eftersom beslutet inte fattas kollektivt utan enskilt av varje medlemsland.

Palestinierna hyser däremot hopp om ett associationsavtal med EU som kunde förbättra palestiniernas ekonomi och deras politiska ställning.

Diskussion om artikeln