Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Utredningar kring Västkustens universitetssjukhus fortsätter

Från 2018
Uppdaterad 22.01.2018 16:11.
Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Många frågetecken kvarstår innan planerna på ett gemensamt universitetssjukhus i Vasa, Åbo och Björneborg kan gå vidare, konstateras i en utredning. I Vasa är man ännu positiv, men man vill se vad utredningen leder till.

Under Vasa sjukvårdistrikts styrelsemöte på måndagen diskuterades utredningen om ett gemensamt sjukhus som sjukvårdsdistrikten låtit göra. Trots alla frågetecken ställer man sig positiv till fortsatta utredningar.

- Styrelsen ställde sig positiv till att man fortsätter att utreda tills man får veta hur det blir med kommande lagstiftning, säger styrelseordförande Hans Frantz.

Hans Frantz
Bildtext Hans Frantz (SFP), styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt.
Bild: Yle/Amanda Bieber

Enligt nuvarande lagstiftning är det inte möjligt att åstadkomma ett gemensamt universitetssjukhus, men Frantz berättar att man försöker åstadkomma en lagändring.

- Åbo universitetssjukhus har redan närmat sig ministeriet med en skrivelse där man påtalar att det skulle vara önskvärt att en sådan här lösning skulle vara möjlig. Inte enbart här på västkusten utan överhuvudtaget mellan universitetssjukhus och centralsjukhus i landet.

Ministeriet har ännu inte tagit ställning till frågan.

Aktiebolag svårt ur demokratisk synvinkel

I utredningen undersöktes även möjligheter till att sjukhusen skulle grunda gemensamt aktiebolag eller andelsbolag, eftersom det skulle vara möjligt enligt lagen. Dessa former ansågs dock bli svåra med tanke på transparens och demokratisk styrbarhet.

Även affärsverksmodellen diskuterades, men den kräver också en lagändring för att bli möjlig.

- I alla modeller finns någon bit som upplevs som mer och mindre positiv. Så man vill ännu vänta och se vad SOTE-lagstiftningen för med sig, säger Frantz.

I utredningen framkom det även att det finns farhågor om att beslutsfattandet skulle koncentreras till Åbo vid en sammanslagning. Något man är mån om att undvika i Vasa.

- Vi är beredda att diskutera, men vi vill ha garantier på att sådant som vi tycker är viktigt finns med, som tvåspråkigheten, berättar Frantz.

Diskussion om artikeln