Esbo stadshus ska rivas - beslutet fattades för 2 836 dagar sedan, men varför har inget hänt?
Stadshuset i Esbo ska rivas. Det här beslöt Esbofullmäktige på måndagen. Huset har stått tomt i tio år och redan 2010 fattade fullmäktige beslut om en rivning. Men vad hände sedan?
Diskussionen om husets öde har pågått länge.
I maj 2004 kom Esbo stads dåvarande tekniska direktör Olavi Louko med ett förslag om att riva huset, byggt 1971, eftersom han ansåg att det var i så dåligt skick att det inte lönar sig att reparera det. Loukos förslag möttes med skepsis bland kultur- och hembygdsfolk i Esbo, rapporterade Yle Huvudstadsregionen den 25 maj 2004.
Nästan 14 år senare kom nu fullmäktige till skott och kunde enas om en rivning. Omröstningen under måndagens möte slutade 56-19.
– Det har stått tomt i tio år och har varit en enorm kostnad. Det är ofattbart att man inte har kunnat fatta beslut om det tidigare. Bygger man nytt får man det bra från början, sade fullmäktigeledamot Anders Portin (SFP) efter beslutet.
Portin syftar på att fullmäktige beslöt att bygga ett Esbohus för invånarna istället. Det ska stå där ämbetshus 2 nu finns vid tågstationen i Esbo centrum.
Personalen lämnade stadshuset 2008
Tidigare tekniska direktören Olavi Louko både pensionerades och dog innan beslutet fattades och frågan är vad som hände på vägen?
En titt i Yles arkiv avslöjar alla turer och varför stadshusets öde har diskuterats under så många år.
Våren 2008 började personalen flytta ut från stadshuset eftersom en del fått symptom som tydde på fukt och mögel i byggnaden.
Redan samma år planerades ett nytt stadshus och en arkitekttävling ordnades. Samtidigt ordnades en tävling för hur huset kan renoveras. Museiverket satte sig ändå rätt snart på bakhasorna och ville göra en byggnadshistorisk utredning.
Rubrik från 2010: Esbo stadshus slätas med marken
Våren 2009 sade Louko att på grund av att staden måste spara blir det inget nytt stadshus. Istället ska staden hyra in sig i andra lokaler. Det gamla stadshuset ska rivas, lydde förslaget då.
Följande år, i april 2010, beslöt stadsfullmäktige att riva stadshuset. "Esbo stadshus slätas med marken", rubricerade Yle Uutiset. Den rubriken kan med facit i hand ses som lätt förhastad.
I samband med det beslutet blev det klart att ett nytt stadshus inte ska byggas och att huset där fullmäktige möts utvidgas och får namnet stadshus.
Ett år senare, i april 2011, dyker Museiverket upp igen i Yles rapportering om stadshuset. Verket anser att en rivning av stadshuset leder till att 1960-70-talets historiskt mest värdefulla och arkitektoniskt mest högklassiga del av Esbo centrum går förlorad. Museiverket vill att stadshuset skyddas när detaljplanen för området görs upp.
2012 står stadshuset fortfarande kvar och en grupp fullmäktigeledamöter samlar då namn för att bevara huset. En demonstration för stadshuset ordnas och aktörer vill öppna det för kulturverksamhet, konstutställningar och musik.
NTM-centralen besvärar sig till domstol
Striden om stadshuset gör att detaljplanen för området försenas. 2014 är den ändå färdig men planen tar inte ställning till vad som ska hända med stadshuset. Det kan bevaras, byggas om eller rivas, enligt planen.
NTM-centralen vill att stadshuset i samband med detaljplanen ska skyddas. Esbo säger nej våren 2015 och NTM-centralen besvärar sig till förvaltningsdomstolen.
I början av 2016 förkastar Helsingfors förvaltningdomstol besväret. Huset behöver alltså inte skyddas.
Bostäder ska byggas på tomten
Efter domstolens beslut började staden planera för att stadshuset kan rivas och ett nybyggt Esbohus istället ska samla invånarna. Det huset ska byggas där ämbetshus 2 nu står invid Esbo centrum. På tomten för stadshuset ska det byggas bostäder.
Hösten 2013 rubricerades en artikel om stadshusdebatten "Gräl om Esbo stadshus har kostat oss hundratusentals euro".
Vågar eller kan någon säga var räkningen landar nu? Efter en dragkamp som pågått i minst 14 år och nästan 5 000 dagar.