Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

När det gäller dödsbon är bankernas service inte alls digitaliserad - “Då går vi tillbaka till 80-talet”

Från 2018
skylt med könummer, bankjänstekvinna i bakgrunden.
Bild: YLE/Juha-Pekka Inkinen

De finländska bankernas service blir mer och mer digitaliserad. Nätbankerna blir effektivare, appar för att betala räkningar blir bättre och fysiska kontor stängs runtom i landet.

Men när det gäller dödsbon är bankernas service inte alls digitaliserad.

- Av säkerhetsskäl är man kvar på pappersnivå när det gäller frågor om dödsbon, berättar Johan Broos, vd för Nagu Andelsbank.

Vi har berättat om Marianne Leskinen som förundras över att banken lyfter pengar från ett stängt konto som tillhör ett dödsbo.

Alla papper ska skrivas ut

Leskinen är arg och frustrerad, och mycket har också att göra med att så mycket ska skötas manuellt kring dödsbon.

- Jag frågade ifall jag kan skicka fullmakten via e-post, eftersom de har jättebra e-service i Nordea, men det gick inte.

Enligt Leskinen uppmanades hon att skriva ut alla papper och skicka dem per post. Då hon gjort det, fick hon svar per e-post att det inte var tillräckligt. Hon behövde skicka fler papper.

- Och när jag försökte ringa och fråga tvingades jag vänta i 39 minuter och sedan när de svarade sade de att de inte kan göra någonting, eftersom de inte kan bekräfta att det är jag som ringer.

Borde orka även fast man sörjer

Leskinen skulle önska sig ett speciellt nummer dit man kan ringa då det specifikt gäller frågor om dödsbon. Speciellt då det gäller större banker.

- Jag är lite arg då jag ringer till kundservicen och måste berätta om allt från början till slut och sedan händer det ändå inget.

Det tar också mycket tid att ringa runt och vänta och det kräver en massa energi menar Leskinen.

- Jag är själv intresserad av det här eftersom jag är utbildad jurist, men ändå orkar jag knappt med det här. Och tänk ifall man inte är någon expert och har stor sorg, hur ska man orka då?

Tillbaka till 80-talet

Leskinen anser att det stora problemet ligger i att så mycket inom bankerna digitaliseras förutom just åtgärder som gäller dödsbon. Där verkar utvecklingen enligt henne ha stannat.

- Vi lever 2018 och har världens bästa it-service i hela samhället, men ifall det gäller dödsfall och man borde göra någonting med dödsboet så går vi tillbaka till 80-talet.

- Man kan få lån via e-post, men ifall man vill veta vad som händer med ens anhörigas avlidnes konto får man inte veta någonting. Då borde man gå till kontoret själv.

“Av säkerhetsskäl är man kvar på pappersnivå”

Kan bankerna också börja digitalisera servicen då det gäller dödsbon? Johan Broos, vd för Nagu Andelsbank, tror inte det.

- Det är nog av säkerhetsskäl som man är kvar på pappersnivå. Det är egentligen för kundens skull, eftersom banken är skyldig att se till att rätt personer får den avlidnes tillgångar. Och det finns egentligen i dag inget annat sätt än att granska papper.

Bankerna kan inte gå före myndigheterna

En annan stor orsak till att bankerna inte kan digitalisera boutredningsfrågorna är att alla papper som kommer från myndigheterna, exempelvis vid bouppteckningar och arvsskiften, också fortfarande är i pappersformat, berättar Broos.

- Allt baserar sig på reglerna. Då kan inte bankerna gina utan måste följa lagstiftningen.

- Så länge allt detta sker manuellt och görs i den form det i dag görs enligt lagen, så förstår jag inte hur man ska kunna digitalisera det.

Diskussion om artikeln