Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny måltidsrekommendation: Mera morot och knäckebröd åt barnen

Från 2018
Uppdaterad 23.01.2018 12:38.
Morötter, purjolök, zucchini och vitlök på ett bord.
Bild: Public domain

För första gången har det utkommit en egen måltidsrekommendation för småbarnspedagogiken. Den ska bland annat hjälpa barn att känna igen hungers- och mättnadskänsla samt hålla tänderna i skick med knäckebröd.

Rekommendationen Mat ger hälsa och glädje är till för dem som jobbar inom småbarnspedagogik, kostservice och hälsovård samt för familjerna.

Målet är att främja ett positivt förhållningssätt till mat och ätande samt att utveckla barnets förutsättningar att äta själv.

Måltidsrekommendationen grundar sig på de finländska näringsrekommendationerna från år 2014.

I grunden ser alltså näringspyramiden ganska lika ut: basen ska bestå av rotfrukter, grönsaker, frukt och bär samt potatis, fullkornsspannmål och vegetabiliska oljor.

Kouluruokailua
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Mjölkprodukter med låg fetthalt samt fisk, kött och baljväxter ska komplettera kosten och göra den till en balanserad helhet. Att hålla koll på saltintaget är också bra.

Dessutom är det bra för munhygienen att äta mat som ska tuggas ordentligt, som rotfrukter, frukt och knäckebröd.

Viktiga vanor

De nya rekommendationerna handlar inte bara om hurdan mat som är hälsosam att äta. Man påminner också om att det är i barndomen som smakpreferenser och matvanor utvecklas.

Därför är det till exempel viktigt att barn får smaka på många olika sorters mat.

– Måltiderna är en viktig del av småbarnspedagogiken. Det är en del av den dagliga pedagogiska verksamheten och samtidigt av central betydelse för en sund utveckling och uppväxt, säger undervisningsrådet Pia Kola-Torvinen vid Utbildningsstyrelsen.

Största delen av de finländska barnfamiljerna mår bra och följer rekommendationens riktlinjer sedan förut.

Ohälsosamma levnadsvanor hopar sig ofta på familjer som har små inkomster, låg utbildning och unga föräldrar.

 En hög med olika grönsaker och frukter, fotograferade på nära håll.
Bild: Mostphotos

Barn som deltar i småbarnspedagogiken på heltid serveras i genomsnitt tre måltider dagligen. De täcker cirka 2/3 av dagens energi- och näringsbehov.

Därmed hjälper måltiderna inom småbarnspedagogiken till med att jämna ut skillnader mellan barnens näringsintag.

Mera grönt

Enligt olika undersökningar har barnens kost i Finland utvecklats mot ett positivt håll. Barn under skolåldern äter ändå ännu alldeles för lite frukt, bär och grönsaker, ungefär hälften av de fem handfulla dagligen som rekommenderas.

I rekommendationen finns riktlinjer för planering av menyer, specialdieter, val av matvaror och modellbilder på dagens måltider och mellanmål.

– Finländska barn äter för litet grönsaker. Småbarnspedagogiken erbjuder en fin möjlighet att främja användningen av grönsaker genom god menyplanering och genom att låta barnen bekanta sig med grönsaker med alla olika sinnen, säger arbetsgruppens ordförande, forskningsprofessor Suvi Virtanen från Institutet för hälsa och välfärd.

Måltidsekommendationen har gjorts i samarbete mellan Statens näringsdelegation, Utbildningsstyrelsen och Institutet för hälsa och välfärd.

Just nu finns rekommendationen bara på finska, men en svensk version är på kommande.

Artikeln har uppdaterats.