Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Daniel Österlunds första soloskiva spelades in med pengar han fick som jultomte på Sverigebåten

Från 2018
Daniel Österlund med nya skivan Flok Pnuk.
Bild: Leo Gammals

Borgåmusikern Daniel Österlund är aktuell med soloskivan Flok pnuk. För att ha råd med projektet var Daniel tvungen att extraknäcka som julgubbe på Sverigebåten.

Daniel Österlund är en Borgåmusiker som under årens lopp figurerat i bland annat Landskaps Generatorn och jazzkollektivet Vinyl Jam. Nu har han samlat ihop eget material till soloskivan Flok pnuk.

Flok pnuk kan tolkas som folkpunk eller en ny punkvåg. Pärmen är vit med en grafisk bild av Daniel på pärmen.

- Jag har tänkt på Pugh Rogefelts första soloskiva från 1967 där det spelar en massa kända jazzare. Den heter Ja, dä ä dä som inte betyder hemskt mycket. Hans andra skiva heter Pughish, så jag tänkte att min skiva kan heta Flok pnuk bara för sakens skull, berättar Österlund.

För att ha råd med inspelning och utgivning jobbade Österlund som julgubbe på Sverigebåtarna.

Daniel Österlund med band spelar i en pub i Borgå.
Bildtext Daniels skivsläpp på en pub i Borgå.
Bild: Leo Gammals

- Det stämmer. Det var helt hemskt. Jag lovade en vän att ställa upp. Jag försökte backa ur, men det gick inte. Så jag gjorde det där passet för att få skivan gjord och så sade jag upp mig efter det. Men jag antar att man måste lida litet för konsten, säger Österlund.

Inbandad i vardagsrummet

Flok pnuk är en skiva med 13 låtar från lätt folkpop till tung grunge.

- Jag började med att banda låtarna för att själv kunna lyssna på dem. Jag ville se vart jag kommit med min musik. Men sen var det så roligt att jag tänkte att jag ju lika bra kan göra en skiva.

Daniel Österlund med nya skivan Flok Pnuk.
Bild: Leo Gammals

Flok Pnuk är inbandad hemma i vardagsrummet fast Österlund samtidigt haft flera olika adresser. Han spelar de flesta instrument själv utom till exempel cello och fiol. Och så gästar några jazzmusiker på vissa låtar.

Han hoppas att skivan bär långt och öppnar nya dörrar, det vill säga ger fler spelningar.

- Jag älskar att spela live. Det är det jag brinner för, säger Österlund.

Effektpedaler till elektrisk gitarr
Bild: Leo Gammals

Daniel Österlunds skivrelease hölls fredagen den 26 januari på puben Old Town. Nästa gång du kan se honom på seriefestivalen Å-fest den 10 februari.