Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nomineringarna för Oscars 2018 klara - The Shape of Water jagar 13 statyetter

Från 2018
Uppdaterad 24.01.2018 10:30.
Jimmy Kimmel står med en Oscarsstatyett i handen
Bildtext Jimmy Kimmel agerar värd för galan för andra året i rad.
Bild: © 2017 American Broadcasting Companies, Inc. All rights reserved.

Guillermo Del Toros fantasyfilm The Shape of Water fick hela 13 nomineringar.

Ifjol gjorde musikalen La La Land ett nytt rekord då det kommer till nomineringar med hela 14 stycken. I år kom fantasyfilmen The Shape of Water nära det rekordet med 13 nomineringar.

Filmerna som fick flest nomineringar i år

Shape of Water: 13 nomineringar
Dunkirk: 8 nomineringar
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri: 7 nomineringar
Darkest Hour: 6 nomineringar
Phantom Thread: 6 nomineringar

Nio filmer kan bli bästa film

The Shape of Water
Call Me By Your Name
The Darkest Hour
Phantom Thread
Dunkirk
Get Out
Lady Bird
The Post
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Sverige kan få en Oscar

Sverige fick en Oscarsnominering för bästa utländska film, The Square av Ruben Östlund.
De övriga nominerade är A Fantastic Woman (Chile), The Insult (Libanon), Loveless (Ryssland) och On Body and Soul / Om själ och kropp (Ungern)

Anmärkningsvärd trivia

- Mudbound fick fyra nomineringar och är en Netflixfilm, det är första gången en film som distribueras av en strömningstjänst är med och tävlar om statyetterna. Vidare är filmens fotograf Rachel Morrison den första kvinnliga fotograf att bli nominerad för en Oscar för bästa foto

- Skådespelarlegenden Meryl Streep tog hem sin tjugoförsta nominering, hon har vunnit tre gånger

- Greta Gerwig är nominerad i kategorin bästa regi för filmen Lady Bird. Hon är den femte kvinnan genom tiderna att nomineras i denna kategori. De fyra övriga är Lina Wertmüller (som spräckte glastaket år 1977 då hon nominerades för den italienska filmen Seven Beauties), Jane Campion (Piano), Sofia Coppola (Lost in Transalation) och Kathryn Bigelow (The Hurt Locker) som också vann priset som första, och hittills enda, kvinna genom tiderna år 2010

- Jimmy Kimmel är värd för andra året i rad. Att samma person agerat Oscarsvärd två år i rad hände senast år 1997-1998 då Billy Crystal axlade ansvaret. Bob Hope har gjort det flest gånger, 18 och Crystal nästmest, nio gånger.

Yle Teema direktsänder galan och bjuder på svenskt referat

Den nittionde Oscarsgalan sänds för femte året på Yle Teema och för tredje året refereras galan i flerljud på svenska av Svenska Yles filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad och film- och Oscarsnörden Nicke Aldén.

Det finskspråkiga referatet sköts av redaktör J.P. Pulkkinen och filmexperten Anna Möttölä.

Oscarsgalan 2018 går av stapeln natten mellan den 4-5.3. Sändningen inleds kl.01.30 med röda mattan. Talkshowvärden och komikern Jimmy Kimmel agerar värd för spektaklet för andra året i rad.

I år kan man även se direktsändningen på Yle Arenan. Under galaveckoslutet visar Yle Teema flera Oscarsklassiker som bland annat West Side Story och dokumentären Amy om artisten Amy Winehouse.

Yle Teema välkomnar alla Finlands nya och gamla Oscarfans att delta i den nattliga direktsändningen på sociala medier under #Oscarit.

Såväl galan som röda mattan visas textade till finska på måndagkväll den 5.3 med start kl.20.00. Man kan även se sändningarna på Yle Arenan under sju dagars tid.

Diskussion om artikeln