Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Misshandlad kärlek. Åtta kvinnor berättar om sina våldsamma partners i en webbdokumentär om våld i parförhållanden

Från 2018
Uppdaterad 30.01.2018 19:16.
Illustration till Misshandlad kärlek
Bildtext Saara Paasikivis illustration till Misshandlad kärlek
Bild: Saara Paasikivi

Varför sticker inte offret i en våldsam relation omedelbart? Det här var frågan som ställdes gång på gång i en diskussion som jag deltog i våren 2014, skriver redaktör Katariina Raine. Våldet kan vara oerhört rått. Det är obegripligt hur någon kan fortsätta i ett sådant förhållande.

Det var då jag fick idéen till webbdokumentären Misshandlad kärlek (på finska Tuhoisan rakkauden kaava). Jag ville bevisa att det finns ett mönster (på finska kaava) i våldsamma parförhållanden.

Enormt behov att berätta

Då jag påbörjade arbetet med dokumentären hoppades jag på att hitta en, kanske två personer som ställde upp för intervjuer. Tre skulle ha varit mer än jag någonsin vågat hoppas på.

Det första samtalet kom tio minuter efter att jag publicerat ett upprop på Facebook. De följande veckorna talade och skrev jag dagligen i timmar med människor. Under den första sommaren var jag i kontakt med över 50 personer som ville berätta sin story, eller delar av den. Jag var imponerad och rörd och övertygad om att de här berättelserna behövs.

Illustration till Misshandlad kärlek
Bildtext Saara Paasikivis illustration till webbdokumentären Misshandlad kärlek.
Bild: Saara Paasikivi

Samma mönster

Redan den första dagen visste jag att det fanns ett mönster. Vissa relationer hade hållit i årtionden, andra bara några månader. Men i ingen relation hade våldet börjat under den första träffen. Och ingen relation hade slutat med ett förlåt.

En av dokumentärens huvudpersoner, Silja, säger det fint:

Han är ju en sån som man faller för direkt. Han är helt underbar. Han bländar en med sitt kunnande. Han är en fantastisk typ. Det är inte han som är din motspelare på slutet. Det finns ingenting kvar av honom vid det laget. Allt har försvunnit.

― Silja
Illustration till Misshandlad kärlek
Bildtext Saara Paasikivis illustration till Misshandlad kärlek
Bild: Saara Paasikivi

Känns overkligt

Att publicera dokumentären som en nätdokumentär kändes som det bästa sättet att ta upp berättelser där samma element upprepar sig trots att huvudpersonen byts. Vi ville ha flera huvudpersoner, dela upp berättelserna i olika faser och komprimera formen för att göra det lättare att hitta likheter och olikheter i dokumentären.

Illustration till Misshandlad kärlek
Bildtext Saara Paasikivis illustration till Misshandlad kärlek
Bild: Saara Paasikivi

Med den visuellt sagolika stilen har vi försökt betona att berättelserna till vissa delar är så ångestfyllda att de känns overkliga. Vi ville också att animationerna skulle betona möjligheten att överleva och få sina krafter tillbaka.

Våld berättigas av förövarna genom ord och handlingar som strävar efter att krossa en persons självkänsla och självaktning. I intervjuerna upprepas berättelser om hur utseende, kunnande och närstående mänskor kritiseras. Målet med det psykiska våldet verkar vara att isolera den som drabbas, och rubba hens ställning som en jämlik och självständig vuxen.

Helvetet i bilen

Jag fäste mig vid hur ofta våldsamma situationer uppstår i bilen. En bil är en konkret plats där maktpositionerna framträder tydligt. Det är en plats där den som utsätts för våld är isolerad. Det finns inga möjligheter att fly från en bil i rörelse utan stora risker. Att i en bil i rörelse vara av annan åsikt än den som är våldsam kan vara förödande.

Hur snabbt skulle du reagera?

“Jag skulle aldrig dras med en sån typ”. Jag har hört den meningen tiotals gånger, och sagt den själv. Det är antagligen en naturlig reaktion för en utomstående som inte befinner sig i en relation med en våldsam partner.

Illustration till Misshandlad kärlek
Bildtext Saara Paasikivis illustration till Misshandlad kärlek
Bild: Saara Paasikivi

Men medan jag gjorde dokumentären fick jag omvärdera min inställning. Om det hade gällt mitt eget parförhållande kan jag med handen på hjärtat säga att inte jag heller skulle ha lämnat förhållandet omedelbart. Hur skulle jag på ett ögonblick kunna förvandla mina känslor för och min uppfattning om en människa som jag älskar och beundrar?

Jag tror att min reaktion skulle vara att ifrågasätta mig själv och situationen, att hitta en förklaring någon annanstans, att vägra tro att en människa som jag älskar skulle skada mig avsiktligt.

Ett våldsamt parförhållande är inte jämställt. En mänska som är offer för våld har inte fulla rättigheter att bestämma över vad hen gör, säger eller ens tänker. Att i en sådan situation överleva, helas och få tillbaka sin självbestämmanderätt kräver mycket mod och kraft.

Illustration till Misshandlad kärlek
Bildtext Saara Paasikivis illustration till Misshandlad kärlek
Bild: Saara Paasikivi

Det finns hopp

Under den tid jag gjort dokumentären har jag många gånger berörts av just de ögonblick då det skett en vändning till det bättre i berättelserna. Jag hoppas att de här starka stunderna förmedlas också till er som lyssnar på dokumentären.

Alldeles speciellt hoppas jag att dokumentären ger hopp och stöd till er som personligen berörs av ämnet. Jag vill av hela mitt hjärta tacka de modiga människor som jag fick intervjua för projektet. Trots att det i deras berättelser finns likheter, så är var och en av dem unik.

Katriina Raine
Bildtext "Alla berättelser är unika, men samma mönster upprepar sig", säger Katriina Raine som gjort intervjuerna i dokumentären. "I ingen relation hade våldet börjat under den första träffen. Och ingen relation hade slutat med ett förlåt"
Bild: Kvinnolinjen/Naisten linja

Det är inte lätt att tala om de här sakerna, för mycket ofta fördömer vi inte våldet i sig, utan dem som utsätts för det. Vem som helst kan bli offer för våld, och det är omöjligt att peka på specifika drag och egenskaper som vi kan skydda oss mot. Det är förövaren som bär ansvaret för våld, inte offret.

Katriina Raine

Om dokumentären, hur den är uppbyggd, och hur du kan lyssna

Misshandlad kärlek är en webbdokumentär om fysiskt och psykiskt våld i parrelationer - och om hur man överlever våldet. Vi har under åren 2014-2017 intervjuat finländare som fallit offer för våld i parrelationer. Det är deras berättelser ni kan höra i den här dokumentären. 8 kvinnor berättar sina storyn. Storyna är uppdelade i 5 skeden. Du kan lyssna på berättelserna från början till slut, eller ett skede i taget, eller på samma skede i alla berättelser. Du kan också bygga upp en ny helhet genom att välja olika skeden från olika berättelser. Trots att det är olika personer som upplever våldet, följer deras berättelser samma mönster

Om du behöver hjälp kan du få det från t.ex. Kvinnolinjen eller Brottsofferjouren.

Diskussion om artikeln