Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gunvor Kronman blir ordförande för Konstsamfundet: "Vi har de bästa förutsättningarna för att jobba för det svenska i Finland"

Från 2018
Uppdaterad 23.01.2018 22:45.
Gunvor Kronman i blå dräkt, poserar i ingångsaulan på Hanaholmens kulturcentrum i Esbo.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Hanaholmen

Gunvor Kronman har blivit vald till styrelseordförande för Föreningen Konstsamfundet. Hon efterträder Christoffer Taxell som har varit ordförande i 14 år.

Kronman jobbar som VD för kulturcentret Hanaholmen. Hon har en mångårig erfarenhet av olika styrelseuppdrag.

– Det är en ära att få vara med i verksamheten i en allt aktivare roll. Jag ser som min främsta uppgift att i samverkan med den övriga styrelsen och i en aktiv dialog med våra intressenter säkerställa att Konstsamfundet utvecklas med tiden och har de bästa tänkbara förutsättningarna för att arbeta för det svenska i Finland även i framtiden, säger Gunvor Kronman i ett pressmeddelande.

Fortsätter på många kända linjer

I en intervju med Svenska Yle vill Kronman inte gå in på några praktiska utvecklingspunkter innan hon har diskuterat med sin nybildade styrelse.

– Jag har ju suttit i styrelsen i tio år så det är ju inte frågan om en revolutionerande utveckling utan en evolution av det vi har jobbat med genom åren. Säkert kommer vi att fortsätta på många kända linjer, säger Kronman.

Vad är finlandssvensk kultur enligt dig?

– Språket är självklart en viktig del av kulturen, men såklart har den många andra uttrycksformer också, säger Kronman.

Eftersom Konstsamfundets uppgift är att förvalta Amos Andersons arv i enlighet med hans testamente stöder Konstsamfundet många av de kulturformer han uppskattade.

– Amos var en stor vän av scenkonst och bildkonst. Många av dom här konstformerna stöder vi årligen med stipendier och enskilda insatser för större projekt, berättar Kronman.

Också ett konstmuseum var något som betonades noga i Andersons testamente.

– Vi har ett jätte ambitiöst projekt på gång med att bygga Amos Rex [i Helsingfors red. anm.] som kommer att stå klart och invigas i augusti. Det kommer att tillföra bildkonsten i Finland väldigt mycket, konstaterar Kronman.

Större samarbeten inom finlandssvenska medier?

I och med att Konstsamfundet också äger och stöder KSF Media som är bolaget bakom bland annat Hufvudstadsbladet får Kronman också fortsätta jobba med mediefrågor.

Tidigare har hon suttit i Yles styrelse.

Hur ser du att journalistiken ska utvecklas i Svenskfinland?

– Journalistiken utvecklas genom mångfald, kvalitet, genom att det finns en god journalistutbildning och genom att man är öppen för de nya strömningar som finns.

Förändringsviljan inom mediebranschen är viktig enligt Kronman för att journalistiken ska klara de utmaningarna som finns.

– De sätt journalistik distribueras på framför allt i printmedier är utsatt för ett stort förändringstryck.

Kronman menar att alla medieaktörer måste vara öppna för nya lösningar.

– Kanske också nya typer av samarbeten, säger Kronman hemlighetsfullt eftersom hon inte ger några exempel då hon frågas efter dem.

Företrädaren har ett gott förtroende för efterträdarens arbette

Också avgående ordförande Taxell ser att Kronman har goda förutsättningar för att leda Konstsamfundet.

– Jag har stort förtroende för Gunvor Kronman. Hon har en gedigen styrelse- och ledarskapserfarenhet kombinerad med ett ovanligt och brett nätverk i Finland, i Norden och internationellt, säger Christoffer Taxell i Konstsamfundets pressmeddelande.

Föreningen Konstsamfundets uppgift är att förvalta Amos Andersons arv. Konstsamfundet äger mediebolaget KSF Media som ger ut bland annat Hufvudstadsbladet.

Artikeln uppdaterades klockan 22.15 med Kronmans kommentarer till Svenska Yle.

Diskussion om artikeln