Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stadsstyrelsen föreslår att Kaskö tar emot flyktingar

Från 2018
Uppdaterad 24.01.2018 05:41.
Stadshuset i Kaskö på vintern.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Cirka 20 flyktingar föreslår Kaskö stadsstyrelse att staden kan ta emot under 2018. Problemen med inomhusluften i stadens byggnader ska också utredas.

Kaskö har sedan tidigare haft ett beslut om att ta emot flyktingar, men eftersom inga flyktingar har anlänt beslöt stadsstyrelsen att föreslå för fullmäktige att man är beredda att ta emot flyktingar även under 2018.

- Vi hade ett beslut om att ta emot 20 flyktingar och inte vet jag om situationen har blivit sämre nu än vad det varit tidigare. Så nog måste vi klara av det också nu, säger styrelseordförande Carl-Gustav Mangs.

Dålig inomhusluft ska utredas

Kaskö stad har brottats med fuktskador i flera av stadens byggnader.I bland annat skolbyggnaden, tekniska centralen och stadshuset har man drabbats av dålig inomhusluft.

Regionförvaltningsverket har begärt en utredning om saken och Mangs berättar att de hus som har problem med luften ska utredas och det som ligger i första hand är tandvårdens utrymmen. Där finns det planer på att hyra Metsäbotnias gamla utrymmen.

- Men där ska vi också göra konditionsgranskning av husen innan vi är beredda att flytta in.

Carl-Gustav Mangs
Bildtext Carl-Gustav Mangs, styrelseordförande i Kaskö.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Stadens anställda ska få jobba hemifrån

Under mötet diskuterades även möjligheter för stadens anställda att jobba på distans och man kommer pröva på detta under våren.

Mangs säger att det visat sig vara smidigare i många sammanhang att jobba hemifrån och att man på så sätt kan undvika onödiga resor.

- Vi har många arbetstagare som bor på annan ort och ifall man exempelvis har ett möte i Vasa och bor på ett ställe som ligger närmare Vasa än Kaskö, så betyder det att de först ska komma hit och jobba en timme innan de far till Vasa. Bättre då att jobba hemifrån och åka direkt till mötet, säger Mangs.