Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Allt fler unga söker vård för mentala problem och väglaget är dåligt i hela landet

Från 2018
Uppdaterad 24.01.2018 06:59.
En kvinna och en läkare.
Bild: Lev Dolgachov

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

Trafikverket varnar för dåligt väglag i hela landet. Särskilt i Västra och Södra Finland kommer det att vara mycket dåligt väglag i dag. Så kör lugnt och försiktigt!

Niondeklassare har just inlett sin sista vår i grundskolan. För den som har haft en tuff högstadietid och har betyget fullt av femmor eller sexor kan det kännas som om loppet är kört. Det är ändå inte för sent att ta tag i skolarbetet. I Vasa förbättrar eleverna sina betyg med att gå i flexklasser.

Finländarna vill ge presidenten mer makt. Det visar en undersökning som näringslivets delegation EVA låtit göra. Över 60 procent av dem som svarat skulle till exempel gärna se att presidenten skulle kunna upplösa riksdagen.

Allt fler unga söker hjälp för sina mentala problem. Enligt en expert handlar det mer om att tröskeln blivit lägre än om att problemen ökat.

Utrikes

En direktör för ett jordbrukskooperativ i Zambia levde gott på biståndsmedel och lyfte 29 000 dollar i månaden i lön. Nu vill Utrikesministeriet ha biståndspengarna tillbaka, men väntan kan bli lång.

Venezuela ska hålla förtida presidentval och president Maduro vill ställa upp. Hans motståndare kallar honom diktator men själv säger han sig vara en ödmjuk arbetare.

Väder

I dag blir vädret mildare. Det är mulet och kan komma snö i hela landet, i sydväst också regn.

I landets västra del är temperaturen mellan +2 och -4 grader, i öst mellan -4 och -8 grader. I Lappland blir det mellan -5 och -15 grader, på sina håll up till -30 grader kallt.

Vädret:

Diskussion om artikeln