Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nordea: Nu rullar hjulen fort och lönerna stiger - men snart stiger också räntorna

Från 2018
Uppdaterad 24.01.2018 10:46.
Två personer som håller i shoppingkassar under Black Friday.
Bild: EPA/ Erik S. Lesser

Den ekonomiska tillväxten är i år starkare än väntat, säger bankkoncernen Nordea i sin nya prognos. Regeringens mål på en sysselsättningsgrad på 72 procent kan uppfyllas, tror banken.

I år växer totalproduktionen med 3 procent, och nästa år med 2,5 procent. Det är 0,1 procentenhet mer än vad Nordea förutspådde i höstas.

Det är särskilt konsumtionen och investeringarna som växer.

Konsumtionen väntas öka med 3 procent under åren 2018-2019.
Lönerna stiger under perioden mer än vad man räknat med vilket stöder konsumtionsökningen, samtidigt som sparandet verkar minska.

Man i gul skyddsväst med gul hjälm under armen och upplysta industribyggnader i bakgrunden. Ansiktet syns inte.
Bild: lOvE

En 72 procents sysselsättningsgrad kan förverkligas

Angående sysselsättningen bedömer Nordea att regeringens mål att sysselsättningsgraden ska ligga på 72 procent, kan förverkligas. Här är Nordea på samma linje som finanskoncernen OP, som i måndags kom med samma bedömning.

Arbetslöshetsgraden ligger i år på 8 procent och nästa år på 7,5 procent, förutspår banken.

Sysselsättningsläget kan förbättras ytterligare om aktiveringsmodellen för arbetslösa och möjligheten att göra lokala avtal har effekt, säger Nordea.

Det ökade förtroendet för ekonomin har också ökat företagens lust att investera. Enligt Nordea har investeringstakten ändå varit så stark på sistone att den måste mattas av i något skede.

Hur går det för räntorna?

På måndagen förutspådde OP-gruppen att räntorna kommer att börja stiga igen nästa år. Inflationen tar fart redan mot slutet av innevarande år.

Också Nordea tror på en ränteuppgång men anser att de som har bostadslån bör förbereda sig på högre räntor i slutet av år 2019.

Diskussion om artikeln