Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Margot Wallström: Fler kvinnor vid förhandlingsborden

Från 2018
Margot Wallström.
Bild: Yle/ Johan Tollgerdt

När Sveriges Margot Wallström i veckan besökte Paris för ett internationellt ministermöte angående kemiska vapen, betonade hon vikten av kvinnor vid förhandlingsborden.

Socialdemokraternas Margot Wallström vill inte kommentera det finländska presidentvalet och kandidaternas Natoåsikter.

Oavsett utgången i valet på söndag håller Wallström starkt fast vid Sveriges position i frågan.

- Sedan socialdemokraterna trädde till som regering i Sverige igen, har vi markerat den militära alliansfriheten, att vi engagerar oss i samarbeten och att vi rustar upp vårt eget försvar, säger Wallström.

- Sverige har så här långt en mycket god relation med Finland. Vi kommer förstås att hålla Finland informerade om allt vi gör, säger hon.

Vill vara oberoende

Wallström uttalar inte sitt stöd för någon finländsk presidentkandidat, inte heller för socialdemokraternas Tuula Haatainen som i sin tur trycker på att klyftorna i samhället ökar, inte minst för kvinnor.

Att Wallström själv aktivt arbetar för feminism är känt.

- Vad kan kvinnor göra mer eller annorlunda män för att minska klasskillnaderna?

- Traditionellt sett har kvinnor varit de som utför mer hemarbete och som tar större ansvar för hem och barn. Det är viktiga frågor att använda i ett politiskt förändringsarbete, svarar Wallström.

Hon passar på att ge riktlinjerna för vad en feministisk utrikespolitik innebär.

- Vi gör årliga handlingsplaner. Det kan vara kvinnors lagliga rättigheter och då ser vi till att alla ambassader också engagerar sig.

- Det kan gälla frågor från arvsrätt till att man inte ska bli utsatt för kvinnlig omskärelse. Vi ser dessutom till att det finns kvinnliga medlare. Vi har ett kvinnligt medlarnätverk på nordisk nivå, som har rönt ett enormt intresse runt om i världen, säger Wallström.

Vill se fler kvinnor vid förhandlingsborden

29 länder var inbjudna till veckans ministermöte i Paris av Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian.

Målet var att anta en deklaration om principer och åtaganden som gäller ansvarsutkrävande för användning av kemiska vapen.

En sajt som bland annat ska lista de länder som använder kemiska vapen har lanserats.

Under ministermötet kom Wallström att betona vikten att kvinnor bör mobilisera sig för att på sikt försöka få ett stopp av kemiska vapen.

- Jag menar att kvinnor är aktörer, inte bara offer i krig eller i situationer som vi nu sett med Metoo-rörelsen. I många fall är det dock kvinnor och barn som blir mest utsatta i krig och konflikter. Därför måste kvinnor finnas med vid förhandlingsborden.

Förra året fick Margot Wallström pris av FN för sitt jämställdhetsarbete med motiveringen att hennes engagemang för jämställdhet var stort. Men inom FN skulle hon vilja se radikala förändringar.

- Här finns mycket kvar att göra. Titta bara på sammansättningen av säkerhetsrådet! Där har det bara varit en enda kvinna under det senaste året.

- Så den kampen är ännu inte vunnen, säger hon och skrattar.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström tog emot pressen på Svenska ambassaden i Paris.
Bildtext Sveriges utrikesminister Margot Wallström tog emot pressen på svenska ambassaden i Paris inför ett internationellt ministermöte om kemiska vapen
Bild: Yle/ Johan Tollgerdt

Norden före andra länder

Wallström säger sig ha fått ett starkt stöd för sin feministiska politik inte bara av de egna socialdemokraterna, utan även av oppositionspolitiker i Sverige.

Men det finns vissa skillnader mellan Norden och det övriga EU.

- Vi har sedan många år en aktiv jämställdhetspolitik i de nordiska länderna. Det är också bra för vår ekonomi, för innovations- och konkurrenskraften.

Feminism i Mellersta Östern

- Hur ser du på den feministiska utrikespolitiken i Saudiarabien?

- Nu ser vi glädjande nog framsteg där. Kvinnor ska få köra bil och man märker att kvinnor gör framsteg på en rad områden som tidigare har varit stängda och det är viktigt.

- Vad säger du om Iran, där kvinnor som besöker landet tvingas bära slöja?

- Vi tycker att kvinnor ska få klä sig som de vill, säger Wallström.

- Sådana här krav är oftast riktade just mot kvinnor. När man försöker reglera hur folk ska klä sig, riktar de sig inte mot män. Även där hoppas vi att kontakter, påtryckningar och inspiration från andra länder ska hjälpa till.

Diskussion om artikeln