Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Snappertunapar förverkligar sin dröm och tar över Raseborgs slott – en medeltida by ryms med bland planerna

Från 2018
Raseborgs slott i vinterlandskap.
Bildtext Vintertid är det tomt vid Raseborgs slott.
Bild: Yle/Minna Almark

Om några år kan man kanske övernatta i en medeltida by vid Raseborgs slott. De nya företagarna som tar över verksamheten vill fördubbla turistmängden och har stora planer för att nå sitt mål.

För Snappertunaborna Thony Wickström och Ilta Hämäläinen har det länge varit en dröm att få ha hand om och utveckla Raseborgs slott.

Hittills har de på sidan om andra sysslor utvecklat Raseborgs slottsöl och Raasepore honungslimonad. Men nu gäller det att kavla upp ärmarna och sätta i gång förverkliga drömmen om slottet på allvar.

I dagarna blev det nämligen klart att det är deras företag Snappup som ska sköta verksamheten vid den medeltida borgen.

Dubbelt fler turister

Paret bor i närheten av slottet och har rört sig mycket i området kring det. Nu har de stora planer för att locka större turistskaror till borgen, som är en av Västnylands viktigaste sevärdheter.

För tillfället ligger det årliga besökarantalet på runt 75 000 personer.

- Vårt mål är att fördubbla mängden besökare de närmaste tre åren, säger Thony Wickström.

Raseborgs slott i vinterlandskap.
Bildtext Årligen besöker runt 70 000 personer slottsområdet.
Bild: Yle/Minna Almark

Hans fru Ilta Hämäläinen kommer jobba heltid med den praktiska verksamheten vid slottet och med att nätverka och skaffa samarbetspartners. Hon lämnar nu sitt jobb som lärare för att satsa på turistbranschen.

Thony Wickström är själv skogsbruksingenjör, men är också utbildad företagsrådgivare. Hans uppgift är främst att stöda sin fru.

- Och nu har jag gett rådet till min fru att bli företagare, säger han.

Bättre förbindelse till borgen behövs

Paret satsar stort på att samarbeta och skapa nätverk både lokalt, nationellt och internationell. Meningen är att utnyttja den kunskap och potential som finns i bygden.

- Vi bjuder in dem som är intresserade till diskussion om vilka tjänster och upplevelser de kan erbjuda i borgens omgivning. Det kan vara olika föreningar som kan erbjuda evenemang i anslutning till borgen, säger Thony Wickström.

Porträttbild på Thony Wickström.
Bildtext Thony Wickström.
Bild: Yle/Minna Almark

En utmaning är till exempel logistiken. Slottet ligger ute på landsbygden tiotals kilometer från både Karis och Ekenäs. Därför vill företaget samarbeta med bussbolag.

- Det är ett litet problem att det här ligger mitt i skogen. Kommunikationen måste förbättras och vi måste skapa klara paket med bussresor från Helsingfors till exempel.

Övernattning finns i framtiden

Meningen är att skapa paketresor så att man kan spendera en hel dag i borgen och dess omgivning, fortsätter Thony Wickström.

Man kan till exempel äta middag på Slottsknektens stuga eller hyra en picnickkorg från Slottsboden för att äta lunch på gräsmattan utanför slottet.

Det ska också ordnas dramaguidningar på olika språk och om man vill kan man åka på en kanotutfärd på ån.

En stockstuga i byggskedet.
Bildtext En stockstuga står snart klar att testas vid borgen.
Bild: Thony Wickström

Och om allt går som Thony Wickström och Ilta Hämäläinen planerar kan man också övernatta vid slottet om några år.

- På några års sikt har vi planer på att bygga en medeltida by för övernattningar och tjänster som rökbastu i anknytning till det.

Hittills har de hunnit bygga en flyttbar stockstuga för testbruk. Men först måste de vänta på klartecken från museiverkets sida.

- Därför har jag planerat stugan så att den inte behöver någon grund och kan flyttas vid behov.

Synlighet utomlands behövs

Snappup hoppas också hitta samarbetspartners på internationell nivå. Det gäller bland annat att synas vid gränsstationerna mot Ryssland och på olika resemässor i Ryssland och på annat håll.

Finlands gräns mot Ryssland Raja-Jooseppi
Bildtext Snappup vill locka flera turister från Ryssland.
Bild: Vesa Toppari/Yle

Synlighet behövs också vid turistrådgivningen vid flygfältet och i Helsingfors, fortsätter Thony Wickström.

- Det gäller att jobba aktivt för att det här ska bli känt. Vi måste få synlighet på alla språk och vara aktiva på sociala medier, bland annat i Ryssland så att de ska reagera och hitta oss.

Han vet inte hur stor andel av turisterna som hittills har varit utlänningar, men han antar att den inte har varit speciellt stor.

Snappup har nu ett tvåårigt kontrakt med Forststyrelsen som äger borgen. Dessutom har företaget en option på fem plus fem år.

Restaurangen får nya krögare

Det var i höstas som Forststyrelsen började söka efter företag som vill skapa ett nytt helhetskoncept vid Raseborgs slott. Förutom slottet kommer också restaurangen invid att tas över av nya krafter.

Slottsknektens stuga vid Raseborgs slott.
Bildtext Slottsknektens stuga får nya krögare.
Bild: Yle/Minna Almark

Det är kockduon Pontus Berglund och Sampo Sade från Raseborg som kommer att sköta verksamheten i Slottsknektens stuga.

- Det är ett nytt ställe och utmaningen blir att förlänga säsongen, både vår och höst. Där litar vi starkt på det andra företaget som kommer att ha hand om skötseln av borgen och guidningen, säger Pontus Berglund.

Pontus Berglund och Sampo Sade har erfarenheter från olika Raseborgsrestauranger. Pontus Berglund är också verksamhetsledare för Slow Food Västnyland.

Bild på Sampo Sade och Pontus Berglund.
Bildtext Sampo Sade och Pontus Berglund.
Bild: Yle/Minna Almark

De lokala råvarorna kommer naturligtvis att synas på restaurangens meny, säger han.

- Vi kommer att börja med en tydlig och smidig service och en lite lyxigare husmanskost.

Kändiskocken Björklund hjälper till

I bakgrunden kommer också Ålandskocken Michael Björklund att finnas med på ett hörn.

- Han finns med i kulisserna dagligen och utvecklar och stöttar verksamheten. Sen finns han fysiskt på plats då vi har större evenemang och middagar, förklarar Pontus Berglund.

Det är ett nytt koncept att verksamheten vid Raseborgs slott delas upp mellan borgen och restaurangen. Det är en bra sak, säger Pontus Berglund.

- På det sättet får vi koncentrera oss på det som vi verkligen kan.