Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förslag: Destia river olovlig motorcrossbana i Vörå

Från 2018
Uppdaterad 25.01.2018 07:55.
Sjundeåkille tränar motocross.
Bildtext Arkivbild. Bilden är inte tagen på motocrossbanan i Vörå.
Bild: Samuli Haapala

För att få ett stopp på den olovliga användningen av ett gammalt sandtagsområde föreslår miljövårdsmyndigheten att markägaren Destia river sandbankarna. Området har använts som motocrossbana sedan 1986.

På måndag behandlar Vörå byggnads- och miljönämnd ärendet om den olovliga motorcrossbanan i Keskis i Vörå. Det är Destia som äger marken men de har inte haft någon verksamhet där på många år.

Markägaren Destia har tidigare meddelat att de inte tillåter att tillståndsbelagd verksamhet utövas på bolagets marker.

I somras utförde Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM) en inspektion på området och efter det har man förordat att verksamheten på banan ska stoppas.

Med stöd av miljövårdsmyndigheten i form av NTM-centralen föreslår miljöinspektören för nämnden att Destia jämnar ut bankonstruktionerna, planterar skog och polisanmäler den olovliga körningen på området.

Enligt föredragningen antas det här vara den enda lösningen för att få stopp på den olovliga användningen.

Banan har funnits i 30 år

Banan har funnits sedan 1986 och byggdes med ett muntligt lov av markägaren.

För ungefär 10 år sedan var motorcrossförarna i kontakt med Destia för att försöka köpa loss marken, men det gick inte eftersom området var i användning av sandtagsägare.

Det krävs miljötillstånd för en motorcrossbana. Att banan ligger på ett grundvattenområde gör saken krångligare.

Senast den första augusti i år ska området vara återställt.

Saken kom till Vörå kommun för snart ett år sedan då grannar till banan vände sig till kommunen med klagomål. Kommunen hade inte haft vetskap om banan före det.

Kan bli ny bana på annat område

Nu för kommunen diskussioner med de som använder området som motocrossbana. Kommunen har velat att de ska organisera sig som en förening och enligt uppgift har de gjort det.

Nu går diskussionen vidare med att försöka hitta ett nytt område för en motocrossbana som inte ligger på ett grundvattenområde. Vem som ska stå för finansieringen är inte klart.

Artikeln uppdaterad 25.1 klockan 7.55 med uppgifter om att kommunen för diskussion med de som utövar motocross om att anlägga en ny bana på annat område.