Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa anlitar advokathjälp mot byggbolag i fallet Harjurinteen koulu: ”Ingenting borde vara fel i en fyra år gammal skola"

Från 2018
harjurinteen koulu i Lovisa
Bild: Yle/Stefan Härus

- Vi vill redan i det här skedet koppla in en representant som kan juridiken, ansvarsfrågor och de tekniska frågorna, säger stadsdirektören Jan D. Oker-Blom.

Staden är mitt uppe i processen att utreda orsakerna till problemen med inomhusluften i den nya delen av Harjurinteen koulu.

På onsdagen publicerade Lovisa ett pressmeddelande om hur undersökningarna framskrider.

På basis av resultaten hittills rekommenderar Tuula Putus, professor i arbetshälsovård och miljömedicin vid Åbo universitet, att skolans lokaler och ventilation undersöks noggrannare, att elevernas hälsotillstånd följs upp och att städningen och temperaturförhållandena förbättras.

Byggföretaget Skanska Oy har deltagit i undersökningar av byggnadens konstruktioner. Nu tänker Lovisa stad anlita en utomstående advokat i kommande förhandlingar.

- Det torde vara klart att någonting är fel i och med att så många har symptom och ingenting borde vara fel i en fyra år gammal skola, säger stadsdirektören Jan D. Oker-Blom.

trappa i harjurinteen koulu i Lovisa
Bild: Yle/Stefan Härus

Ännu vet ingen vad som är orsaken till problemen. Flera elever och lärare i Harjurinteen koulu och Loviisan lukio uppvisar symptom, som tyder på problem med skolans inomhusluft.

- Skolan är nybyggd och borde ha byggts på bästa tänkbara sätt. Den har kostat ganska mycket och där finns garanti. Om det finns något som har gjorts fel eller inte fyller kraven vill vi få veta det.

Redan utredningarna kommer att kosta en hel del. Ännu vill stadsdirektören inte spekulera om möjliga rättsprocesser.

- Det är bra att försäkra sig om att vi inte behöver stå för något som inte är vårt ansvar och se till att från början görs rätt. För det här handlar om stora saker beträffande hälsa och pengar med mera.

Lovisa har suttit kring samma bord med Skanska men utan att ha kommit vidare.

- Åtminstone fick vi inte genast den signalen från deras sida att de är beredda att utreda allt i god anda och med god vilja.

- Därför kom vi till att vi nu anlitar bästa tänkbara expertis.