Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump "redo att intervjuas under ed" i Rysslandsutredningen

Från 2018
Uppdaterad 25.01.2018 08:51.
Jag skulle älska att bli intervjuad, konstaterade Trump inför journalister i Vita huset
Bildtext Jag skulle älska att bli intervjuad, konstaterade Trump inför journalister i Vita huset
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

USA:s president Donald Trump säger att han gärna skulle bli intervjuad under ed av specialåklagaren Robert Mueller som utreder Rysslands roll i presidentvalskampanjen år 2016.

Trump sade i Washington inför sin avfärd till det ekonomiska forumet i Davos, att intervjun kunde ske inom de kommande veckorna.

– Jag skulle älska det. Jag ser faktiskt fram emot det. Jag vill göra det så snabbt som möjligt om mina jurister tillåter. I går var det tal om två, tre veckor sade Trump till journalister i Vita huset.

Den förre, långvarige FBi-chefen Robert Mueller utreder bland annat de omfattande kontakter som Donald Trumps kampanjstab hade med ryska diplomater, affärsmän och spioner under valkampanjen år 2016.

Mueller utreder också om presidenten eller hans medarbetare har försökt förhindra utredningen om eventuella brott som har begåtts.

Utredare Robert Mueller.
Bildtext Den förre FBI-chefen och nuvarande specialåklagaren Robert Mueller vill intervjua president Donald Trump
Bild: MICHAEL REYNOLDS

Första gången

Det här var första gången som Trump sade direkt att han är villig att samarbeta med Muellers utredning och att bli hörd av den.

Han sade så sent som för två veckor sedan att det inte är troligt att han själv kommer att frågas ut.

Trump har hela tiden försäkrat att det inte förekom samarbete mellan Ryssland och hans stab.

- Det har inte förekommit samarbete av något slag, och inga försök att förhindra utredningen, försäkrade Trump då han överraskade reportrar i Vita huset med att dyka upp under en presskonferens.

– Jag skulle absolut kunna tänka mig att tala under ed. Absolut. Jag ser fram emot det, sa Trump bland annat.

Jurister rädda för Trumps oförsiktiga stil

Vita husets jurister är enligt amerikanska medier rädda för vad Trump möjligen kan säga om eller när han intervjuas.

Presidenten är känd för sina bryska, oklara uttalanden och det finns en stor risk för att han snärjer sig själv i lögner om han intervjuas länge och grundligt av erfarna åklagare.

Trumps advokater är särskilt rädda för att utfrågningen av presidenten fokuseras på om presidenten olagligt har lagt sig i utredningen,till exempel när han avskedade FBI-chefen James Comey i fjol våras.

Ty Cobb, en av Trumps advokater, säger att presidenten vill samarbeta för att utredningen skall kunna slutföras så snabbt som möjligt.

President Donald Trump dök överraskande upp mitt under en presskonferens i Vita huset
Bildtext President Donald Trump dök överraskande upp mitt under en presskonferens i Vita huset
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Fyra har redan åtalats

Trumps sparkade förra nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn har redan medgett att han ljög om sina Rysslandskontakter då han intervjuades av den federala polisen FBI år 2017, i början av Trumps ämbetsperiod.

Flynn är en av fyra före detta medarbetare som Mueller har åtalat och två av dem har redan erkänt att de har gjort sig skyldiga till falska uttalanden, bland dem just Flynn.

Förra veckan intervjuades justitieminister Jeff Sessions som i princip är Muellers överordnade och härnäst utfrågas Trumps förre chefsstrateg Steve Bannon.

Inga detaljer klara än

Den förre, långvarige FBI-chefen Mueller har inte ännu kommit överens med Vita huset om exakt hur presidenten skulle intervjuas.

Det kan ske ansikte mot ansikte, via skrivna vittnesmål eller under någon annan, blandad form.

Trump sade att han ännu inte har kommit överens med sina jurister om detaljerna men han försäkrade att han kommer att behandlas rättvist, trots att han och hans anhängare i kongressen har gjort allt hårdare utfall mot Muellers utredning som de kallar partisk och orättvis.

Trump har gång på gång kritiserat den förre FBI-chefen James Comey, Robert Mueller och den biträdande FBI-chefen Andrew McCabe, samt domare som har beslutat mot honom.

Trump flög iväg till det ekonomiska forumet i Davos på onsdag kväll, lokal tid
Bildtext Trump flög iväg till det ekonomiska forumet i Davos på onsdag kväll, lokal tid
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Kritiserade Clinton igen

Han har också försökt tvinga den nuvarande FBI-chefen Cristopher Wray att sparka sin andreman McCabe med hjälp av justitieminister Jeff Sessions som själv har utrfågats om härvan flera gånger i kongressförhör.

Trump verkade stridslysten även i den informella presskonferensen och han kritiserade än en gång demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

Han klagade över att Clinton inte vittnade under ed när FBI år 2016 utredde hennes sätt att använda e-post både privat och i tjänsten.

Den dåvarande FBI-chefen Comey meddelade mitt under presidentvalskampanjen, under sommaren år 2016 att Clinton inte har gjort sig skyldig till brott som kunde åtalas, något som Trump gång på gång tog upp i sina valtal och även efter att han tillträdde presidentposten.

Källor: AP, Reuters, Washington Post