Från antiken till kikkelikortet - snoppbilderna som speglar en hel kultur
Penisavund, mobiltelefoner men också övergrepp och överenskommelse - Peppe Öhman skriver om snoppbildens kulturhistoria.
När författaren och journalisten Caroline Hainer fick en bild på en erigerad penis efter att ha chattat på en dejtingsajt var hon varken den första eller enda kvinna som mer eller mindre oombett fått betrakta en fallos.
Bilder på snoppar har alltid funnits, det är bara tekniken som utvecklats. I sin bok ”Män visar kuken för mig” utforskar Hainer varför snoppbilden är så populär bland män och ofta så impopulär bland kvinnor.
Den här texten är inspirerad av boken och en intervju med Hainer.
Män fascinerade av sina könsorgan
Under en snörik vinter i Göteborg hade någon ritat en gigantisk penis i snön över isen på Vallgraven. Kommunen såg till att fallosen fort blev bortsopad.
Någon vecka senare skickade en lustigkurre in en dödsruna till Göteborgsposten: ”Vår frostbitne vän Snökuken har idag lämnat oss i stor sorg och saknad. Ballgraven, Göteborg 18 januari 2016”.
Efter det bildades Facebookgruppen ”Återställ snökuken” som fick över 4000 medlemmar och där man publicerade bilder på andra snökukar världen över.
Hainer skriver i sin bok ”Män visar kuken för mig” att en bild av ett äpple i snön givetvis inte hade fått lika mycket uppmärksamhet.
Det är något speciellt med kuken.
– Efter att själv ha fått min första kukbild väcktes min nyfikenhet. Jag ville undersöka mäns fascination för sina könsorgan och varför de vill visa upp dem. Min genuina avsikt var att förstå, inte förlöjliga eller peka finger.
Hainer började forska i hur penisen synts i historia och kultur. Det som först skulle bli en artikel växte och blev en hel bok. Hon kom fort fram till att penisbilder inte är ett nytt fenomen.
Dagens telefoner gör det visserligen möjligt att ta en bild av sin penis och omedelbart skicka den till en eller flera mottagare, men det är bara tekniken som avancerat.
Den den äldsta fallossymbolen som finns dokumenterad är ungefär 28 000 år gammal och finns i en grotta i Tyskland.
Sedan dess har en majoritet av alla kulturer på jorden haft gudar med synbara snoppar. Hainer läste allt hon kom över i temat, historiska, kulturella, populärkulturella och psykoanalytiska texter.
– Enligt psykoanalytikern Sigmund Freud blir den lilla pojken, när han ser sin nakna mor, förskräckt över att hon inte har en penis och bär under resten av livet på en rädsla för att förlora sin snopp. Att visa upp den blir en bekräftelse för dess existens.
Hainer skriver att den erigerade penisen i vår kultur nästan alltid symboliserar potens, styrka, dominans och i vissa fall till och med aggression och hot.
Kvinnor i offentligheten får inte sällan dickpics med våldtäkts- och/eller dödshot.
Vid sidan om dem finns snoppbilderna som skickas i samtycke mellan två personer i en relation samt de bilder som oombett skickas över dejtingforum och där intentionen ofta är försiktigt välvillig, men mottagandet svalt eller till och med äcklat.
Snoppen symbolen för makt
När bilder på popstjärnan Justin Biebers nakna kropp läckte ut i media blev både han och hans pappa(!) hyllade för penisens storlek.
Speciellt män var imponerade och uttryckte det i virtuella hurrarop och ryggdunkningar.
På nakenbilderna, där Bieber är på väg ut ur sin bungalow och ner i ett turkost hav, fanns ingenting hotfullt, bara en bar manskropp som speglade idealet.
Inklusive en större än medelstor snopp, som kunde bekräfta Biebers manlighet och potens.
Kanske det inte alls var en olycklig slump att popstjärnan nakenbadade på semestern och råkade bli fotograferad? Det är inte omöjligt att han ville visa världen att han inte längre är en liten pojke.
Att han i dag dato är en riktig man med en stor kuk. Någon att se upp till och respektera.
Om storleken har en betydelse måste också motsatsen gälla. En man med en liten snopp eller en förlöjligad snopp berövas på sin makt.
I en tv-intervju inte långt därefter sade hiphop-artisten Macklemore att han har en bild av Biebers nakna kropp ovanför sin säng ”för att det inte ska gå för fort för mig när jag har sex”.
Det var möjligtvis ett sätt att förminska och konkurrera bort Biebers maskulinitet. Alternativt ett sätt för Macklemore lyfta sin egen, manliga, heterosexualitet.
Snoppen i politiken
Ett annat aktuellt exempel på hur en stor snopp symboliserar hög status och makt är Donald Trump, som under kampanjen att bli republikanernas presidentkandidat, och i förlängningen världens mäktigaste man, kände sig manad att försäkra det amerikanska folket att han hade en stor penis.
Och att hans motkandidat Mark Rubio inte hade det. När Trump väl hade fått presidentämbetet fortsatte han på samma bana med att skryta om att hans kärnvapenknapp var större än Nordkoreas Kim Jong Uns.
Underförstått: Större ”knapp” är lika med mäktigare man.
Dickpics är heller inget nytt fenomen i Finland.
År 1990 fick Marianne Laxén, som jobbade för jämställdhetsdelegationen i Finland, en pornografisk snoppbild av dåvarande riksförlikningsmannen Jorma Reini. På kortet stor det ”Vive les hommes” (”Leve männen”).
När Laxén berättade om kortet i offentligheten började diskussion om jämställdhet på arbetsplatsen i Finland.
Laxén fick hatbrev och till och med ett dödshot.
Trots krav på att Reini skulle avgå fick han sitta kvar som riksförklikningsman.
Istället för att fokusera på varför män skickar snoppbilder handlade den påföljande diskussionen i Finland om hurdana kvinnor är som ledare, vilket mervärde de har på arbetsmarknaden och vilka egenskaper en kvinna besitter.
På det här området har Finland inte förändrats mycket. När den sannfinländska riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen 25 år senare skickade ett okänt antal bilder på sin snopp till en kvinna behövde inte heller han avgå.
Det räckte med en ursäkt och en förklaring att han varit full och ”lurades i en fälla”.
På sin höjd gjorde Hakkarainen sig själv tillåtlöje.
Det som i praktiken är ett övertramp och inte sällan kan bedömas som sexuella trakasserier får sällan straff i Finland.
Reaktioner på dickpics
Att koppla ihop snoppen med makt eller förlöjliga den i hämnd är, enligt Hainer, inte konstruktivt. Hon berättar om en Youtube-serie där kvinnor blir filmade när de får se dickpics.
Kvinnorna skrattar nervöst och hånar skämtsamt bilderna. De gör det antagligen i försvar, som en hämnd för obehaget bilderna fått dem att känna.
– Det som blir fel här är att kvinnorna då också bekräftar att manligheten sitter i penisen. Att mannen inte är en riktig man utan en stor erigerad penis. Ett annat problem är att då vi garvar åt de oombedda snoppbilderna tar vi bort fokus från det som egentligen är problemet: Bristen på samtycke.
Kuken i konsten
Snoppstorlekens betydelse smyger sig in i alla delar av vår kultur.
Att den också existerar inom konsten blev tydligt då två italienska konstvetare år 2005 hävdade att de hade bevis på att Michelangelo gett skulpturen David en oproportionerligt liten penis eftersom David var skrämd av jätten Goliat och hans penis reagerade därefter.
Normalt var den större.
Den jungianska analytikern Eugene Monick, som undersökt fallossymboler i konsten och historien, bekräftar att penisen en symbol som förmedlar styrka, kreativitet och målmedvetenhet hos män.
När mannen målar eller visar upp en fallos inkorporerar han dessa egenskaper i sig själv.
En förenklad koppling blir: Ju större penis, desto mer eftersträvansvärda manliga egenskaper.
British Journal of Urology rapporterar att antalet penisförstoringar ökar.
De allra flesta män som genomgår eller eftersöker en sådan har en normalstor penis, men upplever den som liten.
En förklaring till varför män skickar bilder på sina snoppar är att få bekräftelse och beröm för dem.
Flest penisar i konsten finns i grekiska skulpturer och renässansmålningar. När kristendomen etablerades tonade den ner den offentliga penisdyrkan i Europa.
Enligt kristna var den manliga nakna kroppen sexuell och sex en synd.
Under 1800-talet finns det få kända peniskonstverk, till undantaget Egon Schiele och Paul Cézanne. Under den här tiden började man också studera anatomi på konstskolorna.
Det var först efter den sexuella revolutionen på 1970-talet som som konstnärer på allvar började låta penisen vara objekt i konsten.
Hainer nämner Andy Warhol, Tracey Emin och Louise Bourgeois som exempel.
På 1980 och 1990-talen dyker det upp humoristiska undertoner då snoppen framställs.
På 1980-talet dök också Touko Laaksonens, Tom of Finland, stiliserade maskulint erotiska teckningar upp. Fortfarande nästan enbart manliga avsändare
I sin bok skriver Hainer om hur en av 1900-talets främsta porträttskonstnärer Lucian Freud år 1994 fick ställa ut sina bilder på Metropolitan Museum i New York.
Modellerna på målningarna var nakna och bestod av Freuds vänner, familj och mest frekvent assistenten David Dawson.
På flera olika platser i museet hängdes det upp skyltar som varnade för explicita bilder av nakna män. Trots att museet var fullt av tavlor med nakna kvinnor hade en motsvarande varning aldrig tidigare utfärdats.
En tolkning till varningen är på bristen just erigerade penisar i Freuds konst.
Män kan uppleva det obekvämt snoppar som är slaka och framställs som passiva, mjuka och sårbara, alltså motsatsen till det traditionellt och eftersträvansvärda manliga.
Den manliga blicken och frånvarande lemmar
En annan förklaring till acceptansen av nakna kvinnor, men inte av nakna män är att det är den manliga konstnären som sett kvinnan, målat av henne och ägt tavlan.
Mannen äger blicken med vilken vi ser konsten omkring oss, han bestämmer vad som ska porträtteras och hur.
Detsamma gäller i Hollywood-filmer där nakna kvinnor är skåpmat, men fullständigt nakna män fortfarande sällsynta.
De som skriver, regisserar och filmar tv-serier och film är fortfarande till stor majoritet män. Hainer förklarar det med ”the male gaze” den manliga blicken.
Alltså tendensen att visa världen och kvinnor ur ett manligt perspektiv, på mäns villkor och med manliga attityder.
Vi är vana vid den manliga synvinkeln och det kan kännas både främmande och skrämmande med en kvinnlig sådan.
Också dickpicsen är bilder tagna av mannen själv, ur mannens perspektiv och med mannens egna förväntningar och sexuella preferenser i åtanke.
Det är först på sistone som den amerikanska tv-branschen vågat visa snoppar.
Ett exempel är HBO-serien ”The Deuce”, som handlar om porrindustrins födelse i New York på 1970-talet.
Här visas tydligt manliga könsorgan. Kabel-tv-bolaget HBO är känt för att gå i bräschen inom nyskapande och inte sällan sända på gränsen till provokativa serier.
Medan mainstreamkanalerna i USA ännu inte är redo att visa nakenhet, ger HBO en försmak på vad som komma skall.
Att den nakna manskroppen småningom gör inträde, som objekt, i Hollywood kan vara ett tecken på att traditionella könsroller luckras upp och Hollywood långsamt blir lite mer jämställt.
Oombedda, men vänligt sinnade dickpics?
I ”Män visar kuken för mig” fokuserar Hainer på de dickpics som oombett skickas som en sorts gåva till mottagaren. Hon skriver att fenomenet delvis kan handla om en manlighet i förändring.
När den traditionella mansrollen blir bredare och det inte längre räcker med att vara potent, stark och mäktig, utan mannen också ska vara förstående, mjuk och sårbar kan det vara svårt att orientera sig.
Då blir bilden på en erigerad penis en förenkling och den yttersta symbolen av manlighet.
– Många män tror också att kvinnor har samma sexuella preferenser som de själva, medan i kvinnor i verkligheten oftast känner obehag efter att ha överraskats av en penisbild.
I jämförelse, enligt tidningen Psychology Today, är penisbilder nästan alltid välkomna på gay-dejtingsajter.
Eftersom en oombedd dickpic inte bara kan orsaka obehag, utan också kan polisanmälas som sexuella trakasserier lönar det sig att kolla med mottagaren om det är okej innan man trycker på sändknappen.
– För mig var det också viktigt att undersöka kommunikationsmissarna mellan kvinnor och män. Om män ser dickpicen som en del av en uppvaktningsritual och förväntar sig ett positivt svar medan kvinnor tycker att det enbart är obehagligt finns det, utan att det nödvändigtvis är någons fel, ett riktigt stort kommunikationsproblem könen emellan.
Text: Peppe Öhman