Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svårt att slå Alfons och Mamma Mu – gamla klassiker toppar bilderböckernas lånelista 2017

Från 2018
Uppdaterad 01.02.2018 14:08.
Pettson och Findus
Bildtext Katten Findus fortsätter att charma oss år efter år.
Bild: Happy Life Animation

Etablerade klassiker är svårslagna i barnböckernas värld. Mamma Mu, Alfons Åberg, Pettson och Findus är några av de böcker vi bar hem från biblioteken år 2017.

Det är svårt för nya barnböcker att konkurrera ut gamla favoriter. Fortsättningsvis är gamla klassiker som Alfons Åberg (utgiven första gången 1972) och Pettson och Findus (utgiven första gången 1993) mycket populära.

- Föräldrarna känner sig trygga med böcker som de själva läst som små. Men berättelserna och bilderna är bra. Det är böcker som åldras med värdighet, säger bilbliotekspedagog Anna-Maija Koskimies på Vasa stadsbibliotek.

Anna-Maija Koskimies i biblioteket med barnböcker.
Bildtext - Vi har mycket fler lån nu än tidigare, det är ett sätt för familjer att umgås på och en tradition man vill föra vidare, säger Anna-Maija Koskimies.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Hur skrivs en framgångssaga?

Vid Vasa stadsbibliotek ser topplistan traditionell ut. Finns det då några gemensamma faktorer för Pettson och Findus, Mamma Mu och Alfons Åberg, böcker som lånas om och om igen?

- Alla är skrivna av etablerade svenska författare och alla finns som tv-serier eller filmer så de blir bekanta från olika håll, säger Koskimies.

Så länge vi hittar något i en saga som vi kan relatera till kommer sagorna att leva vidare, tror Koskimes.

Vad krävs det av en författare för att slå igenom och skriva morgondagens Alfons Åberg?

- Hade jag haft svaret på det hade jag suttit på en riktig skattkista. Jag tror tyvärr att det inte räcker med bara boken. Man måste ha andra kanaler att marknadsföra den genom. Jag skulle inte vilja att det var så, men tyvärr tror jag att det är så, säger Koskimies.

Böcker med Pettson och Findus, Mamma Mu och Alfons Åberg.
Bildtext Det här bar vi hem från biblioteken under fjolåret.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Rimma dig genom nattsagan

Böcker som inte når topplistan, men som är värda att låna och läsa är bilderböcker med rim.

- Med tanke på barnets språkutveckling och för läsglädjens skull kan man läsa mera rim och ramsor i bilderböcker som går på rim, säger Koskimies.

Koskimies tipsar om Hanna Lundström och Maija Hurmes lyriksamling som passar alla små nybörjarpoeter. Den nyaste boken av duon heter Rassel prassel promenad och utkom 2017.

En författare som toppar listan på utlånade böcker på finskt håll är Mauri Kunnas. Koskimies bläddrar i boken Vikingar!, en detaljerad bok som berättar om vikingarnas hus och skepp på ett lekfullt sätt.

- Nu när vi läst Vikingar! hemma har jag också som vuxen lärt mig massor. Det är bra läsning, säger Koskimies.

Biblioteken köper ibland in böcker som kritikerna hyllar, men som ändå inte hittar hem till folk när de väl ligger i lånehyllan. Ett exempel är ”Oj, en polis” av Eva Lindström.

- Det är stor skillnad på det som kritikerna älskar och det som lånas från biblioteken. Eva Lindströms böcker är fina och konstnärliga med nya tekniker men är inte så färggranna och glada och lämnas ofta i hyllan om man inte letar efter just den, säger Koskimies.

Barnböcker på ett bord.
Bildtext Anna-Maija Koskimies tipsar gärna om bilderböcker med poesi och Tove Janssons saga om Mumintrollen "Hur gick det sen?"
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Sluta inte läsa då barnet lärt sig läsa!

Fördelarna med att läsa är många. Det utvecklar språket, empatin och koncentrationsförmågan.

- Det är roligt och en viktig stund tillsammans med föräldern utan störande element som pipande telefoner, säger Koskimies.

Ett av de viktigaste budskapen som Koskimies vill sprida vidare till familjer är att fortsätta läsa för barnen även då de blir äldre.

- Sluta inte läsa högt! Bara för att barnen lär sig läsa betyder det inte att de inte vill bli lästa för. Det är en viktig del av deras utveckling att fortsätta läsa och ha den gemenskapen, säger Koskimies.

När barnet blir äldre kan det bli svårare att hitta högläsningsböcker som passar. Harry Potter är en bok som läses av många, även om den kan upplevas som väl spännande.

- Hemma har vi läst Karin Erlandssons bok Pärlfiskaren med en åttaåring. Den var ljuvlig, har korta kapitel som kan läsas i snuttar. Berättelserna är spännande men inte våldsamma och språket är otroligt vackert, säger Koskimies.

Författare som dominerar listan över mest utlånade kapitelböcker är Martin Widmark, Helena Bross och Jeff Kinney. I Raseborg och Korsholm är Martin Widmark överlägsen och toppar hela listan, förutom plats tio i Korsholm som går till Helena Bross.

Nedan finns stickprov över de mest lånade bilderböckerna på svenska i Finland under år 2017. På grund av olika system att katalogisera lånen, är tabellerna mera riktgivande än exakt angivna.

Lukki (Lojo, Högfors, Vichtis)

Helmet (Esbo, Grankulla, Helsingfors, Vanda)

Karleby

Kyrkslätt

Jakobstad

Raseborg

Lovisa

Åland

Vasa

Korsholm

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln