Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Elefanten i rummet - många undrar vad president Trump ska göra i Davos

Från 2018
Uppdaterad 25.01.2018 18:45.
USA:s president står i en folksamling och blir fotograferad av pressen.
Bild: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Anti-globalisten Donalds Trumps medverkan i det internationella ekonomiska forumet i Davos väcker förundran. Han är visserligen elefanten i rummet, men han upplever att de nu måste lyssna på honom, säger professor Sharyn O'Halloran i New York.

President Donald Trump verkar gilla att resa utomlands, i synnerhet när det är bråk hemma. Nu deltar han i det ekonomiska forumet i Davos, med en jättedelegation från USA.

Han räknar nog med att det ska ge framgång hemma.

Tal till hemmapubliken

Den nyvalda presidenten Donald Trump som talade mot fri handel och global integration kallades populist. Ekonomerna utdömde hans ekonomiska politik. Nu har han suttit ett år.

Tanken är säkert att han nu ska berätta åt kritikerna att de hade fel. Han kan visa på ekonomiska framgångar som gäller sysselsättning, tillväxt och börskurser

Men det viktigaste är att han talar till hemmapubliken. ”Amerika först”-sloganen är till för hemmabruk.

Sällsynta presidenter från USA

Vill man tala till världen är det ekonomiska forumet i Davos ingen dålig plats.

I USA har det också påpekats att Donald Trump aldrig tidigare blev inbjuden till Davos. Hans förmögenhet kunde ha gett möjlighet till det.

USA:s president har bara en gång tidigare deltagit i Davos-mötet. Det var Bill Clinton.

Men medan Clinton var positiv till globaliseringsbudskapet från Davos får man anta att Donald Trump tycker motsatt. Han förklarar globaliseringen som en orsak till de förlorade jobben i många branscher i USA.

Och Trump talar frenetiskt om de orättvisa handelsöverenskommelserna som missgynnar USA. Andra drar nytta av USA, brukar han dundra.

”Elefanten i rummet”

- Trump resonerar säkert som så, att nu måste omvärlden lyssna. Hans tid har kommit, säger professor Sharyn O'Halloran.

Hon är professor i ekonomisk politik och internationella relationer vid Columbia University i New York.

- Visst blir han en elefant i rummet. Men han kommer också med nya perspektiv.

Andra uttrycker att Davos-eliten nu får lära sig att leva med Trumps nationalistiska agenda.

professor Sharyn O'Halloran.
Bildtext Sharyn O'Halloran.
Bild: Yle/ Bengt Östling

Amerikanska medier har också påpekat att många i Davos har blivit ännu rikare på Trumps ledarskap och de ekonomiska framgångarna.

En tv-kanals kommentatorer hävdade att de kanske rentav beundrar honom.

Investera i USA

Trumps budskap är nu att investera i USA. Skattereformen ska locka hem amerikanska pengar i utlandet, för att skapa jobb och högre löner hemma. Utländska pengar kan göra samma nytta.

Trump predikar budskapet om bilaterala handelsavtal. Det är en begränsning i hans tänkande, menar professor Sharyn O'Halloran. Handeln fungerar inte längre så.

Inget Europa-avtal – men Nafta kan lyckas

Trumps politik gör det omöjligt att nå ett handelsavtal mellan EU och USA nu.

- Det är dött åtminstone under den här valperioden, så länge Trump tävlar om en period till. Det är osannolikt också senare under Trumps tid, säger professor O'Halloran.

Hon är mer optimistisk gällande Nafta-avtalet. Det omförhandlas, och det kommer antagligen att lyckas. Det sade USA:s handelsminister Wilbur Ross i Davos på onsdagen.

Visserligen har president Trump kallat också det avtalet ett fiasko, som inte gynnar USA. Professor O'Halloran håller med om att avtalet inte ger plus för USA.

Hon påpekar ändå att avtalet inte är dåligt och att det sätter fart på många slags handel.

Avtalet mellan USA, Mexiko och Kanada var dessutom ganska gammalt. Det behövde omförhandlas och moderniseras. Att säga upp Nafta-avtalet skulle kräva ett stort arbete för att godkänna motsvarande regler nationellt.

Men det är alltså värre med EU-avtalet. USA har också sagt upp TTP, det handelsavtal som rör en rad länder i Stilla havet.