Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Insamling ska rädda katthuset i Vasa – huset är fallfärdigt och verksamheten hotad

Från 2018
Katterna bor trångt i katthuset i Vasa. De allra flesta får dock ett nytt hem.
Bildtext Hemlösa katters vänner i Vasa har det största skyddshemmet för katter i Vasa.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Katthuset i Vasa hjälper varje år 300 katter att få ett nytt hem, men huset är fallfärdigt och nu är hela verksamheten hotad. Hemlösa katters vänner hoppas kunna samla in pengar till en ny fastighet.

En tickande bomb, så beskriver ordförande Kirsti Koivula katthuset i Vasa.

Huset är mögligt, rören är rostiga, trappan faller i bitar och väggarna är trasiga och trånga utrymmen, bristande belysning och dålig inomhusluft försvårar arbetet. Nu är hela verksamheten hotad.

Största skyddshemmet för katter i Vasa

Hemlösa katters vänner i Vasa har det största skyddshemmet för katter i Vasa. Just nu bor 200 katter i huset på Brändö som föreningen hyr av Vasa stad.

- Vi jobbar på helt frivillig basis och har hjälpt tusentals katter att få ett nytt hem, säger Koivula.

Koivila säger att föreningen är unik i sitt slag, men man känner att staden inte uppskattar det arbete de gör eller kommer dem till mötes.

- Vi har i flera år försökt få staden att renovera huset eller låta oss få hyra en annan fastighet, men vi kommer ingen vart, säger Koivula.

Föreningen samlar in pengar

Nu står säsongen för kattungar för dörren och det innebär stora kostnader och veterinärsutgifter samtidigt som huset blir lidande och förfaller.

Nu försöker föreningen istället själv samla in pengar. Projektet varar fram till den 3 mars och målet är att samla in 50 000 euro för ett nytt katthus.

- I dagens läge har vi ungefär 17 000 euro och det räcker till en ordentlig renovering. Men målet är 50 000, då kunde vi skaffa oss en annan, fungerande fastighet, säger Kirsti Koivula.

Diskussion om artikeln