Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klart med träningsmatcher – Finland spelar mot lägre rankat motstånd i mars

Från 2018
Thomas Lam, Paulus Arajuuri.
Bildtext Är Paulus Arajuuri (till höger) en av spelarna som ska axla en ledarroll i landslaget?

Fotbollslandslaget styr mot Turkiet för att hitta Nations League-formen. Där väntar landskamper mot Makedonien och Malta i slutet på mars.

Träningslandskamper, Nations League-uppladdning, ledarskapssökning … Kalla det vad ni vill, Finlands fotbollslandslag har åtminstone gjort klart med två motståndare till landslagspausen i mars.

Den 23 mars möter Markku Kanerva & Co Makedonien och den 26 mars väntar Malta. Båda matcherna spelas i Belek i Turkiet.

Med tanke på vad som har skett inom landslagets väggar och vad som väntar, är vårens landskamper viktigare än vanligt.

Både Niklas Moisander och Perparim Hetemaj har tackat för sig och lämnar stora hål att fylla både på planen och som ledare i laget.

– Vi har ju en liten process på gång nu. Några etablerade har slutat, några yngre har kommit in och nu ska vi spela in nya ledargestalter i laget i vår, konstaterade Tim Sparv till Yle Sporten i samband med januariturnén.

Lägre rankade motståndare

Samtidigt bjuder vårens matcher på de få tillfällen som finns att slipa på spelet inför Nations League som lottades i går. Där ställs Finland mot Ungern, Grekland och Estland i division C.

Med tanke på det får man se marsmotståndarna som chanser att träna på anfallsspelet. Både Makedonien och Malta återfinns en division lägre ner än Finland i Nations League.

Makedonien är 73:e på världsrankningen, Malta är 185:e. Finland, som har sex raka landskamper utan förlust, är 68:e på den nyaste rankningen.

Tanken är att Finland också ska spela en–två landskamper vid landslagssamlingen i juni inför VM i Ryssland.

Nations League inleds för Finlands del den 8 september hemma mot Ungern. Se höstens spelschema här.