Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ökad förståelse i Finland för invandrare - Youtube-stjärnorna Luyeye Konssi och Hanad Hassan bidrar till att rasera fördomar

Från 2018
Dosdela och Seksikäs Suklaa
Bildtext Hanad "Dosdela" Hassan och Luyeye "Seksikäs Suklaa" Konssi tar del av det innersta Finland i serien Supisuomalaiset.
Bild: Bonzu Media Productions

Youtube-artisterna och komikerna Luyeye "Seksikäs Suklaa" Konssi och Hanad "Dosdela" Hassan hör till Finlands största stjärnor på Youtube. Också på Instagram och Facebook har duon tiotusentals följare.

Nu är de aktuella med miniserien Supisuomalaiset (fritt översatt "Urfinnarna").

Berättelsen går ut på att Seksikäs Suklaa och Dosdela tvingas gå på Folkpensionsanstaltens anställningskurs efter att en skivbolagsproducent plötsligt har sagt upp kontakten med dem. De får då i uppgift att bekanta sig med det finskaste Finland, med dansbanor, ishockeyrinkar och finländare från landets alla olika hörn.

Serien kombinerar fakta och fiktion, humor och allvar. Vissa sekvenser har spelats in efter manus medan andra utgörs av diskussioner och snarare påminner om reality-tv.

Musta Barbaari en föregångare

Hanad Hassan och Luyeye Konssi skämtar glatt och med värme om sterotypier kring invandrare, men hur är det egentligen att vara invandrare i dagens Finland?

Luyeye Konssi lyfter på hatten för sin kollega Musta Barbaari (James Nikander) som 2013 fick sitt genombrott med låten Salil Eka Salil Vika och i dagens läge är en populär artist i Finland. Som belysande exempel kan nämnas att Salil Eka Salil Vika har nästan två miljoner visningar på Youtube.

Att Nikander lyckades slå igenom gav mycket hopp också för andra invandrare i Finland.

- Det var så tufft att han lyckades, han är ju från samma gator som vi, säger Konssi. Då tänkte vi att nå, då lyckas vi också! Vi skaffar kameror och gör det här som vi gör.

- Nuförtiden finns det massor med rap-artister och dansgrupper med invandrarbakgrund som vill föra fram sin egen grej, det är fint. Finland är på väg framåt, men i Sverige har man varit det redan länge, säger Luyeye Konssi.

- Jag är i princip den första generationen här, säger Hanad Hassan. Mina föräldrar är invandrare och jag är deras första ättling. Många andra har samma situation. Vi är så i början här jämfört med Sverige, där man redan har bott i ett par generationer. I Finland är det först den första vågen.

- Det är i praktiken en tidsfråga. Nu är man mera tolerant och man känner mera människor med invandrarbakgrund. Rädslan avtar i och med det. Ju mera människor här är desto mindre blir rädslan, säger Hanad Hassan.

Dosdela och Seksikäs Suklaa
Bildtext Hanad "Dosdela" Hassan och Luyeye "Seksikäs Suklaa" Konssi når sin publik via sociala medier.
Bild: Bonzu Media Productions

Purfinnar är vi allihopa

Men vad betyder det egentligen att vara purfinne?

- Jag är en purfinne, säger Hanad Hasad. En purfinne kan se ut hur som helst. Om du känner att du är en purfinne så är du det.

Då Konssi för en tid sedan reste till Malaga hade man tittat på hans pass och frågat från vilket land han är hemma.

- Då sade jag "Olen supisuomalainen - from Finland, you know!" När jag hade varit utomlands en tid och kom hem igen så märkte jag hur ledsamt jag hade haft efter Finland. Jag kan inte tänka mig att bo någon annanstans. Här vill jag vara, jag hade till exempel ledsamt efter vissa gator och språket. Det är svårt att förklara.

- Det är helt samma som en finländare som bor i Fuengirola och känner sig som en spanjor och därför upplever sig vara spanjor, det är helt samma grej, säger de och skrattar hjärtligt.

- Man kan inte bestämma det för någon annan, du bestämmer själv, säger Dosdela. Om du själv upplever att du är en purfinne så är du det.

Det finns sådant man inte kan skämta om

Luyeye Konssi och Hanad Hassan skämtar glatt om sterotypierna kring invandring i sina videor på sociala medier och också i serien Supisuomalaiset.

Men de vet var gränserna går. Det finns vissa saker de aldrig skulle skämta om.

- Religion är en grej, eller ett eldfängt ämne som våld mot kvinnor, börja aldrig skämta om det, säger Konssi med eftertryck. Rasism är också ett sådant ämne. Om det inte finns något att lära sig, låt det vara, säger båda.

- Det finns sådant som man kan skämta om, men då måste du stå bakom det och förstå helheten, säger Hanad Hassan. Till exempel trakasserier mot kvinnor skulle jag aldrig skämta om. Jag kan inte personligen uppleva det eftersom jag inte är kvinna, det hör inte till mig. Det finns helt enkelt saker som det bara inte lönar sig att göra humor om.

Vem är Luyeye Konssi och Hanad Hassan?

Luyeye Konssi, som går under artistnamnet Seksikäs Suklaa, föddes 1992 i Angola och kom 2001 till Finland. Han är en mediapersonlighet, programledare, youtuber och artist.

Luyeye Konssi figurerar också i Yles serie Seniorit somessa (fri översättning Seniorer på some), där unga youtubers lär åldringar att hantera sociala medier.

Konssi är speciellt känd för sina korta videor på Youtube, där han lyfter upp ärenden som förhållanden, invandring, vardag och att vara finländare. På Instagram har han 61 000 följare (januari 2018).

Hanad Hassan är född 1993 i Helsingfors. Han är en mediapersonlighet, youtube, artist och programledare. Hans singel Niiku97 från 2016 har över 200 000 visningar på Youtube. Luyeye Konssi är också med i låten.

Serien Supisuomalaiset är en serie i fyra delar à 15 min och visas på Elisa Viihde med start 1.2.2018.

Diskussion om artikeln