Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

NYT: Trump försökte sparka specialåklagaren Robert Mueller i fjol somras

Från 2018
Uppdaterad 26.01.2018 06:25.
Donald Trump talar i Vita huset till amerikanska borgmästare
Bildtext Donald Trump sade i förrgår överraskande att han är redo att intervjuas under ed av specialåklagaren Robert Mueller som han försökte sparka i fjol somras
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

USA:s president Donald Trump försökte sparka specialåklagaren Robert Mueller i fjol somras men Vita husets chefsjurist vägrade lyda ordern och presidentens beslut fullföljdes aldrig.

Tidningen New York Times citerar fyra olika anonyma källor som säger att Vita husets chefsjurist Donald McGahn vägrade att lyda Trumps order i juni och att McGahn i stället hotade att avgå.

McGahn motiverade sin vägran med att det kunde ha haft en katastrofal effekt på presidentskapet om Mueller hade avskedats.

Det skulle också ha väckt ännu fler misstankar om att Trump försöker förhindra Muellers utredning om Ryssland roll i presidentvalet år 2016.

McGahn lär ha sagt åt sina kolleger att Trump knappast skulle fullfölja sitt beslut utan Vita husets advokat och det visade sig vara rätt då Trump backade i frågan.

Vita husets chefsjurist Donald McGahn vägrade att lyda presidentens order att avskeda specialåklagare Robert Mueller
Bildtext Vita husets chefsjurist Donald McGahn vägrade att lyda presidentens order om att avskeda specialåklagare Robert Mueller
Bild: EPA/ALBIN LOHR-JONES / POOL

Första beviset på att Mueller skulle sparkas

New York Times skriver att det här är första gången som man får bevis på att Trump verkligen har försökt avskeda Mueller, vilket en del kan tolka som ett olagligt försök att förhindra utredningen.

Mueller fick själv veta om presidentens försök för några månader sedan samtidigt som han förberedde sig för att intervjua presidenten och hans närmaste medarbetare.

Mueller har redan åtalat fyra av Trumps medarbetare och två av dem har erkänt att de har gett falska vittnesmål om sina Rysslandskontakter.

President Trump sade i går överraskande att han är redo att intervjuas av Mueller under ed, men hans personliga advokat har sedan dess sagt att presidenten kanske inte menade exakt vad han sade.

Det är olagligt att ge falska vittnesmål åt federala agenter eller tjänstemän, oavsett om det sker under ed eller ej.

Utredare Robert Mueller.
Bildtext Den långvarige, förre FBI-chefen Robert Mueller leder specialutredningen om Rysslands roll i det amerikanska presidentvalet
Bild: MICHAEL REYNOLDS

Trumps misstankar mot Mueller

Två anonyma källor säger att presidenten misstänkte att den förre FBI-chefen Mueller led av tre olika intressekonflikter som gjorde att han inte kunde leda en opartisk utredning.

Han hävdade för det första att Mueller hade sagt upp sitt medlemskap i en av Trumps golfklubbar på grund av en tvist om medlemsavgiften.

Mueller hade för det andra, arbetat för en advokatbyrå som också representerade Trumps svärson Jared Kushner.

Presidenten sade slutligen att Mueller hade intervjuats för posten som FBI-chef dagen innan han utsågs till specialåklagare för att leda Rysslandsutredningen.

Det var Trumps eget överraskande beslut att sparka FBI-chefen James Comey som ledde till att Mueller överhuvudtaget utsågs till specialåklagare med rätt att utreda alla misstänkta spår.

Presidentens personliga jurist Ty Cobb säger att Trump inte vill kommentera New York Times uppgifter på något sätt "av respekt för specialåklagaren."

Källor: New York Times

Diskussion om artikeln