Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump köpslår: Ungdomar får medborgarskap om muren får pengar

Från 2018
Donald Trump står bakom ett guld- och svartfärgat podium med flera amerikasnka flaggor och en enorm screen bakom honom som streamar talet den 21 juli 2016.
Bildtext Hur många invandrare vill USA ta emot? Trump föreslår medborgarskap för Daca-barnen.
Bild: EPA/SHAWN THEW

President Donald Trump har ändrat sig. Amerikanskt medborgarskap för de s k Daca-barnen kan bli en möjlighet i framtiden. Men det kostar 25 miljarder dollar för Mexiko-muren. Ett förslag publiceras på måndag.

Daca kom till under Barack Obamas tid och ger migranter som kom till USA före sin 16:e födelsedag möjlighet att stanna i landet och arbeta lagligt. Systemet gäller två år i taget.

Strax före sin avfärd till Davos avslöjade president Trump några av tankarna i ett nytt immigrationsprogram som ska presenteras på måndag.

Medborgarskap åt dem som ”sköter sig”

Den största nyheten i presidentens paket är möjligheten till amerikanskt medborgarskap för de tidigare papperslösa flyktingbarnen.

Men det kan ta 10-12 år att få. De flesta Daca-barnen har redan bott längre tider i USA.

President Trump presenterar möjligheten till medborgarskap som ett lockande incitament för dem som sköter sig, vilket de flesta av de här ungdomarna anses göra.

Demonstration mot rivandet av Daca i USA.
Bildtext Många har demonstrerat för Daca i USA de senaste åren.
Bild: EPA/Dasos Katopodis

Positivt mottagande

Vita huset hänvisar till att förslaget bygger på kompromissförslag från de senaste veckorna, och därför borde ha en chans att bli godkänt.

Flera politiker som har uttalat sig är försiktigt positiva. Det mesta är ju känt från de senaste veckornas debatt kring budgetproblematiken.

”Hoppas han håller fast vid förslagen...”

Många politiker uttrycker förhoppningar om att presidentens förslag ska hålla hela vägen den här gången. Senast ändrade Trump sig flera gånger i förhandlingarna med demokraternas ledare Chuck Schumer.

De första Daca-barnen hotas av utvisning i början av mars, och budgetkompromissen gäller bara till 8 februari, så det brådskar.

Möjligheten till medborgarskap är ett svar på demokraternas krav på en Daca-lösning. Resten av förslaget representerar däremot presidentens hårda linje mot illegal invandring.

”Mexikomuren ger valuta för pengarna”

För murbygget mot Mexiko behövs 25 miljarder dollar. President Trump lovar att det blir billigt och ger utbyte. Man sparar däremot på andra områden inom gränsbevakningen, lovar presidenten.

President Donald Trumps planerade murbygge och invandringspolitik väcker ilska och rädsla bland mexikaner
Bildtext Murbygget skapar protester också i Mexiko
Bild: EPA/JUAN CARLOS CARDENAS

Dessutom reserveras mer pengar till andra invandringshämmande åtgärder. Det s.k. green card-lotteriet, där uppehållstillstånd lottas ut, avskaffas och möjligheterna till familjeåterföring försvåras.

Splittrade republikaner

Republikanerna är splittrade i invandringsfrågan. Alla stöder inte presidenten.

Det finns de som anser att 1,8 miljoner Daca-barn som kan få medborgarskap är alldeles för många.

President Trumps förslag om möjlighet till medborgarskap jämförs med allmän amnesti för illegala invandrare.

På högerkanten finns sådana som gärna skulle minska all invandring till USA.

Demokraternas hjärtefråga garanterar godkännande?

Hur demokraterna ska reagera på förslaget är oklart. Efter budgetsammanbrottet i helgen sa gruppordförande Chuck Shumer att hans anbud på över 20 miljarder dollar för muren inte längre gällde.

Men demokraterna verkar få böja sig för förslaget. Amerikanerna är i allmänhet positivt inställda till Daca-barnen. Men demokraternas sammankoppling i budgetförslaget med Daca-programmet har inte mött speciellt positiva känslor bland amerikanerna.

Nu håller presidenten fast vid en annan sammankoppling när han säger att det inte blir någon lösning på Daca-problematiken utan en mur.

Diskussion om artikeln