Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oscarsvinnaren Casey Affleck deltar inte i Oscarsgalan - trakasserianklagelser i bakgrunden

Från 2018
Uppdaterad 26.01.2018 11:49.
Närbild av skådespelaren Casey Affleck
Bild: EPA/MARTIN DIVISEK

Fjolårets manliga Oscarsvinnare Casey Affleck kommer inte att delta i årets Oscarsgala, på grund anklagelser om att han har gjort sig skyldig till sexuella trakasserier.

Fjolårets manliga huvudrollsvinnare brukar traditionsenligt presentera den kvinnliga huvudrollsvinnaren i Oscarsgalan, men så sker alltså inte i år.

Affleck har meddelat att han inte vill dra bort uppmärksamheten från de kvinnliga skådespelarna och att han inte kan delta på grund av den uppmärksammade #metoo-rörelsen.

Två rättsprocesser 2010

Två kvinnor stämde Affleck för sexuella trakasserier i anslutning till att filmen I’m Still Here spelades in år 2010.

Den ena kvinnan sade bland annat att Affleck uppmanade en man i besättningen att blotta sig för henne och att han rutinmässig kallade kvinnor för kossor.

Den andra kvinnan uppgav att hon vaknade i sitt rum på natten med Affleck liggande i sängen med henne. Hon sade att han smekte henne över ryggen och luktade alkohol. Hon sade att Affleck lämnade rummet efter att hon upprepade gånger sagt till honom att göra det.

Tvisterna löstes genom att Affleck betalade kompensationer till offren, men summorna eller andra detaljer har inte avslöjats. Affleck själv hävdar att han inte gjorde något opassande.

Casey Affleck med sin Oscarssatyett år 2017.
Bildtext Affleck med sin Oscarsstatyett 2017
Bild: EPA/PAUL BUCK

Kontroversen kom upp redan i fjol innan Affleck fick sin Oscar för bästa manliga huvudroll i konkurrens med sådana stjärnor som Denzel Washington och Ryan Gosling.

Oscarsarrangörerna verkar i alla fall nöjda:

- Vi uppskattar beslutet, låt oss nu koncentrera oss på vad som har uppnåtts inom branschen och låt oss genomföra en bra show, sade en talesman för arrangörerna i ett uttalande.

Oscarsgalan hålls i år den 4 mars.

Källor: AP, Hollywood Reporter, Vox

Jimmy Kimmel står med en Oscarsstatyett i handen

Nomineringarna för Oscars 2018 klara - The Shape of Water jagar 13 statyetter

Filmvärldens största pris delas ut för nittionde gången.

Diskussion om artikeln