Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Därför ska du se på valvakan: ”Haavisto-fenomenet kan vara förbi, Huhtasaari en bubblare”

Från 2018
Uppdaterad 28.01.2018 15:53.
Yle Nyheter: Därför ska du se på valvakan - Spela upp på Arenan

Tycker du att presidentvalet verkar avgjort på förhand? Det är det absolut inte. Vår expert Göran Djupsund lyfter fram fem spännande frågor som vi får svar på under Yle Fems valvaka på söndag!

Blir det en eller två valomgångar?

- Jag har redan länge trott att Sauli Niinistö tar hem presidentposten redan i den första omgången. Det är inte den enda intressanta frågan, men det tror jag.

Hur klarar sig de stora partierna Socialdemokraterna och Centern?

- Det är en politiskt laddad fråga. I det förra presidentvalet fick Socialdemokraternas kandidat Paavo Lipponen 6,7 procent av rösterna, vilket var pinsamt dåligt. Men kommer Tuula Haatainen (SDP) och Matti Vanhanen (C) att nå ens de här siffrorna eller blir det riktigt marginaliserat?

Hur går det för politikens evighetsmaskin Paavo Väyrynen?

- Paavo Väyrynen är en joker i det här valet. Det jag är intresserad av är om han slår sin gamla partikamrat Matti Vanhanen. Det blir en svår situation för centern i så fall.

Blir Laura Huhtasaari rentav trea?

- Huhtasaari (Sannf) är en potentiell bubblare. Jag tror inte att hon kommer att få några väldigt stora stödsiffror, men det är möjligt att hon vinner över de stora partierna, vilket i så fall är både viktigt och uppseendeväckande.

Vilka siffror landar De Grönas Pekka Haavisto på?

- I det förra presidentvalet gick det ju väldigt bra för Haavisto, men nu ska det bli intressant att se om luften gått ur Haavisto-fenomenet. Jag misstänker att han den här gången inte ens får alla gröna väljare att rösta på honom, och det är ett dåligt betyg för hans kampanj.

Valvakan i Yle Fem, Yle Vega och på Yle Arenan, söndag 28.1 klockan 19.50

Diskussion om artikeln