Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nynazist får skärpt straff för omtalad misshandel - hovrätten förkastar åtal om dödsvållande

Från 2018
Jesse Torniainen och hand advokat i Helsingfors hovrätt.
Bildtext Fallet behandlades i hovrätten i mitten av december 2017. På bilden Torniainen och hans försvarsadvokat Hannu Tuomainen.
Bild: Kaisu Jansson / YLE

Helsingfors hovrätt skärper straffet mot nynazisten Jesse Eppu Oskari Torniainen. Hovrätten dömer honom till två år och tre månaders fängelse för grov misshandel. I likhet med tingsrätten förkastar hovrätten åtalet om grovt dödsvållande.

Åklagaren yrkade på fem och ett halvt till sex års fängelse.

Hovrätten skärpte straffet eftersom rätten anser att motivet för misshandeln var rasistiskt. Det ansåg inte tingsrätten.

Helsingfors tingsrätt dömde Torniainen i slutet av 2016 till två års fängelse för grov misshandel.

Hovrätten anser i likhet med tingsrätten att det inte går att slå fast att misshandeln direkt ledde till offrets död.

Sedan tingsrättens dom i fallet har Torniainen dömts för misshandel i samband med en fotbollsmatch och så har nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen, dit Torniainen hör, förbjudits. Beslutet om att förbjuda motståndsrörelsen har ändå inte vunnit laga kraft.

Torniainen gjorde en hoppspark mot offrets bröst

Den omtalade misshandeln ägde rum den 10 september 2016 på Stationsplatsen i centrum av Helsingfors. Torniainen var där för att tillsammans med andra medlemmar ur nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen dela ut tidningar.

Jimi Karttunen kom då tillsammans med en kompis gående förbi nynazisterna och stannade framför dem. Han berättas ha spottat på gatan framför dem och kallat nynazisterna för "rasistclowner".

Några sekunder senare kom Torniainen springades från ett tiotal meters avstånd och gjorde en hoppspark mot Karttunens bröst. Karttunen föll bakåt mot asfalten och ett vittne har berättat att en blodpöl bildades under hans huvud.

Dog sex dagar efter misshandeln

Karttunen fördes till Tölö sjukhus där han var intagen i fem dagar. Dagen efter att han kommit hem från sjukhuset ringde han nödcentralen hemifrån och fördes då på nytt till sjukhuset där han senare dog på kvällen fredagen den 16 september. Dödsorsaken uppges vara hjärnblödning.

Hovrätten anser att det inte går att utesluta att offrets agerande efter misshandeln inte har inverkat på att han dog. Han följde inte vårdanvisningarna, vilket gör att det inte går att slå fast att misshandeln direkt förorsakade att offret dog.

Under behandlingen i tingsrätten kom det fram att han använt narkotika. En kompis till honom, som vittnade i rätten, berättade att han förde bensodiazepiner till Karttunen när han var på sjukhuset.

Diskussion om artikeln