Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Fostersonens tack till de som byggde landet

Från 2018
Svartvit bild av julfirande och sex personer som sitter runt ett bord.
Bildtext Oscar (med flaskan i sin hand) och Greta under julfirande.
Bild: SVT / Privat

Oscar och Greta och huset de byggde är den svenska dokumentärfilmaren Tom Alandhs film om hans fosterföräldrar Oscar och Greta och deras liv under framväxten av det svenska folkhemmet.

I nästan 40 år stod en låda i Tom Alandhs källare. Den var fylld med fotografier, gamla räkningar, fickalmanackor, pusselbitar som kunde berätta om två människors liv tillsammans.

Det blev en film om muraren Oscar Severin Björk, som var med om att bygga upp det svenska folkhemmet, och som också byggde ett eget hus i Norra Ängby, utanför Stockholm. Och om hans hustru Greta, som troget stod vid hans sida under alla år.

Genom brev och arkivfilm ackompanjerade av svenska slagdängor får vi följa fosterföräldrarna från deras barndom i början av 1900-talet. Det är en berättelse om kringflackande liv i jakt på arbete i unga år, ett utomäktenskapligt barn som fick lämnas hos sin mormor, om krigen som hotade men som aldrig kom att sätta större prägel på deras liv.

Det är också en film om plikt och solidaritet, att göra rätt för sig, noga anteckna och inte slarva. Att bygga upp något tillsammans och om en kärlek som varade till livets slut.

Orginaltitel: Oscar och Greta och huset de byggde (Sverige 2017)
30 dagar på Arenan

Produktion: SVT / Nordvision.
Har sänts i Yle TV1 i september 2017.

Det var dit jag kom som fosterpojk just när kriget tagit slut. Dom ställde upp för mig utan egen vinning och trots att de visste att jag bara var till låns.

Tom Alandh i dokumentären

Diskussion om artikeln