Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stora delar av industrin stannar upp nästa fredag - också Industrifacket strejkar i protest mot aktiveringsmodellen

Från 2018
Uppdaterad 26.01.2018 13:17.
Svetsare svetsar bland rör.
Bild: Mauri Ratilainen / AOP

Industrifacket kommer att delta i Finlands fackförbunds centralorganisations demonstration mot aktiveringsmodellen och stöder den med politisk strejk.

Strejken pågår i ett dygn och börjar nästa veckas fredag klockan sex på morgonen.

Strejken gäller inte de som arbetar med media och kommunikation och inte heller de som jobbar med skyddsarbete. Inga pågående processer inom industrin kommer heller att stoppas.

– Med den här ovanliga åtgärden vill vi tydligt markera vår syn på förutom aktiveringsmodellen också Juha Sipiläs borgarregerings tillvägagångssätt, säger Industrifackets ordförande Riku Aalto.

FFC ordnar en demonstration mot aktiveringsmodellen i Helsingfors på fredagen den 2 februari och har bjudit in sina medlemsfack att delta.

Tidigare i veckan meddelade också Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT och Byggnadsförbundet att de deltar i den politiska strejken.

Servicefacket PAM har å sin sida meddelat att de inte strejkar, men nog deltar i demonstrationen som FFC ordnar.

I demonstrationen deltar också bland annat Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL och fackförbundet Pro.

Artikeln uppdaterades klockan 13:16 med mera uppgifter om vilka fackförbund som har meddelat om strejk och vilka som deltar i FFC:s åsiktsyttring.

Diskussion om artikeln