Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Johanna Rosenberg hittade en barbent, minnessjuk dam ute i snöyran - efterlyser medmänsklighet

Från 2018
Två personer som är ute och går med en rullator.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle / Hanna Othman

Äldreomsorgen har under de senaste åren satsat på att äldre ska få bo hemma längre. Samtidigt är det lätt för minnessjuka som bor ensamma att irra bort sig. Enligt hemvården och polisen är det ändå inget vanligt problem.

Förra måndagen råkade Johanna Rosenberg träffa på en äldre minnessjuk kvinna, som promenerade barbent utomhus trots att det snöade och var kallt.

- Jag kom körande längs med väg 170 i Söderkulla och såg redan på lång väg att någon gick på gångvägen intill. Jag tänkte att hon har väldigt konstig färg på sina byxor innan jag märkte att hon faktiskt inte hade några byxor på sig. Färgen var hennes bara hud, mitt i snöyran, säger Rosenberg.

Rosenberg stannade vid närmaste avtagsväg och gick ut för att fråga kvinnan om allt står rätt till.

- Jag ropade och frågade om allt är okej. Hon bara log och svarade att allt är bra. Hon var på väg till bussen.

Snöyra på riksväg 8
Bildtext Tänk dig att vara ensam utomhus i sådant här väder, och inte veta vart du är på väg. Arkivbild.
Bild: Yle/Annika Bodman

Rosenberg började gå bredvid kvinnan och väntade på att hon skulle stanna.

- Jag skulle ha tagit in henne i bilen och sedan ringt räddningsverket för det var kallt och jag visste att hon måste frysa.

Kvinnan bara fortsatte gå. Rosenberg ringde räddningsverket medan de båda gick sida vid sida.

- Jag hade sån tur i oturen att där stod en buss och väntade medan chauffören hade sin paus. Han var så godhjärtad och smart att han förstod att öppna dörren när kvinnan ställde sig utanför. Han släppte in henne och stängde dörren.

Det som gjorde mig mest ledsen var att jag hade bilar framför och efter mig på vägen, men jag var den enda som stannade.

― Johanna Rosenberg

Rosenberg hämtade sin bil och parkerade den intill bussen. Sedan stannade hon med chauffören och kvinnan medan de väntade på att hjälpen skulle anlända.

- Jag berättade att jag redan ringt nödnumret. Vi väntade i ungefär tio minuter, sedan kom poliserna. Kvinnan fick vård.

Har sett liknande

Rosenberg är sjukskötare och hälsovårdare och har varit med om liknande situationer i jobbet. Hon såg genast att något inte stod rätt till.

- Det är tyvärr inte ovanligt. Minnessjukdomar eller psykiska sjukdomar kan få folk att irra bort sig. Men det här är första gången som jag på det här sättet ser en stackare som går med benen bara när det är snöyra ute.

Två personers fötter och en rollator.
Bildtext Erbjud hjälp. Arkivbild.

Hur ska man då reagera i situationer som den här?

- Åtminstone ska man stanna och erbjuda sin hjälp. Det som gjorde mig mest ledsen var att jag hade bilar framför och efter mig på vägen, men jag var den enda som stannade. Man kan inte göra något fel om man stannar och frågar.

Rosenberg poängterar att fast den äldre säger att allt är bra så lönar det sig ändå att erbjuda och kalla på hjälp om man är osäker.

- I den här situationen var det ju ganska lätt att se. Om man är osäker på vad man ska göra, så tänk på vad du skulle göra om det var frågan om din egen anhöriga, din kompis, mormor eller farmor. Det är alltid någons nära och kära det handlar om.

Få fall för polisen

Enligt kriminalkommissarie Leif Malmberg från Östra Nylands polisinrättning är det ändå inte så vanligt med borttappade äldre.

- År 2016 hade vi på riksnivå 54 sådana uppdrag där en äldre anmäls försvunnen och polisen vidtar åtgärder. Av dem var sex fall i Östnyland. Förra året hade vi två fall här och 64 på riksnivå, säger Malmberg.

kriminalkommissarie Leif Malmberg i Borgåpolisen
Bildtext Leif Malmberg. Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Han påpekar att alla fall där en äldre förirrat sig inte syns i polisens statistik.

- Jag tror att många gånger så anmäls det inte till polisen utan man hittar den försvunna på annat sätt.

Också Malmberg uppmanar till medmänsklighet. Ser man någon som är ute i för lite kläder eller som inte verkar veta vart den är på väg, lönar det sig alltid att erbjuda hjälp.

- Man kan hjälpa personen att ringa en anhörig eller själv ringa nödnumret. Samtidigt ska man vara lite försiktig med att dra den slutsatsen att varje åldring som är ensam ute har en minnessjukdom.

Bor längre hemma

Under de senaste åren har man inom äldrevården satsat allt mera på att äldre ska kunna bo hemma en längre tid. Enligt Malmberg kan man inte dra några slutsatser om att det skulle ha påverkat fallen av försvunna äldre.

- Men flertalet av dem som anmälts försvunna till polisen har försvunnit hemifrån. Då någon har tagit sig ut från vårdanstalter hittas de ofta ganska snabbt någonstans i närheten, säger Malmberg.

Tekniska innovationer är viktiga för att få en tryggare vardag för alla

― Leif Malmberg, kriminalkommissarie

Ann-Catrin Tapanainen leder hemvården i Borgås östra område. Enligt henne är det ovanligt att äldre irrar bort sig, och hon har inte märkt av någon ökning. Folk bor längre hemma men får också intensivare hemvård.

- Det går i vågor. Emellan är det färre, emellan flera sådana fall. I regel händer det sällan. Genast då vi märker att någons tillstånd försämrats så mycket så försöker vi ordna vård åt honom eller henne. Ingen lämnas ensam, säger Tapanainen.

Ensamhet ökar risken

Alla fall där någon irrat bort sig har inte slutat lika bra som för den barbenta kvinnan i Söderkulla.

- Det är avgörande i vilket skede det upptäcks att någon försvunnit. Om någon bor ensam och avsides så kan det ta några dagar innan närstående blir oroliga över att man inte får kontakt med personen, säger Malmberg.

Också Björn Sundqvist, ordförande för äldrerådet i Borgå, säger att det att så många äldre bor ensamma ökar risken för att någon ska gå ut och tappa bort sig.

- Därför är det viktigt att regelbundet följa med situationen och utvärdera den äldres mående. Hemvården använder till exempel olika test som mäter den äldres förmågor. De här testen borde göras med jämna mellanrum, säger Sundqvist.

Sundqvist påminner ändå om att alzheimer och andra minnessjukdomar kan angripa också unga personer.

Tekniken till undsättning

Malmberg tror att vi i framtiden kan ta tekniken till hjälp för att ha kontakt med äldre och i ett tidigare skede få uppgifter om att de inte är där de borde vara.

- Människor blir äldre och kommer att leva längre, så tekniska innovationer är viktiga för att få en tryggare vardag för alla, säger han.

Björn Sundqvist.
Bildtext Björn Sundqvist. Arkivbild.
Bild: Yle/Katarina Lind

Också Sundqvist hoppas att tekniken ska vara till hjälp i framtiden.

- Redan nu testas tekniska hjälpmedel i vissa kommuner.

Han nämner till exempel mattor som reagerar om någon går på dem på natten då det borde vara lugnt och stilla.

- Det låter lite UFO men det tekniska steget tas säkert inom en överskådlig framtid, säger Sundqvist.

Diskussion om artikeln