Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump på ekonomiska forumet i Davos: "Amerika först betyder inte Amerika allena"

Från 2018
Donald Trump i Davos.
Bildtext Donald Trump håller tal i Davos.
Bild: AFP / Nicholas Kamm/ Lehtikuva

I sitt tal på det internationella ekonomiska forumet i Davos säger USA:s president Donald Trump att världen vittnar återuppståndelsen av ett starkt och framgångsrikt USA, samt att landet nu är öppet för investeringar.

- Amerika först betyder inte Amerika allena. När USA:s ekonomi växer gör också resten av världens ekonomi det, säger Trump.

Protektionisten Trump har fått ett bättre mottagande på det internationella ekonomiska forumet än många hade väntat sig.

Trumps utrikespolitik har kritiserats kraftigt, men företagsledarna i Davos har varit nöjda med skattelättnaderna som Trump införde i slutet av förra året.

Det har aldrig funnits ett bättre läge att anställa, bygga och investera i USA

Donald Trump

Trump själv skryter vitt och brett med hur bra det går för USA:s ekonomi.

- Arbetslösheten har minskat kraftigt. I och med skattelättnaderna har många vanliga arbetare fått en bonus på upp till 3 000 dollar, säger Trump.

Vill ha investeringar till USA

Trump slog också hårt mot olika former av reglering.

- Reglering på marknaden är en form av dold beskattning. Den är skapad av byråkrater som inte är demokratiskt valda och inte har några resultatkrav, säger Trump.

Trump säger att de har avreglerat marknaden och avskaffat 22 bestämmelser för varje ny bestämmelse.

Som exempel lyfte han upp avregleringen av energibranschen och underströk att det därför är ett bra läge att satsa på ekonomisk tillväxt i USA.

- Det har aldrig funnits ett bättre läge att anställa, bygga och investera i USA, säger Trump.

USA "öppet för business"

Trump har tidigare varit kritiskt inställd till handelsavtal, eftersom han anser att de är ofördelaktiga för USA. Nu inbjöd han länder till att förhandla fram nya avtal.

Vi stöder frihandel, men den måste vara rättvis och ömsesidig

Donald Trump

- USA är öppet till att förhandla avtal som är fördelaktiga för båda parterna. Vi stöder frihandel, men den måste vara rättvis och ömsesidig, säger Trump.

Trump poängterade att USA inte längre kommer att godkänna orättvisa handelsförfaranden och att han kommer att upprätthålla landets handelslagar.

Klagar återigen på pressen

Trump uppmanade också sina vänner och allierade att satsa på ett starkt försvar för att skydda världen mot terrorister och ”illvilliga regimer”.

- Kampen mot militanta islamister är inte över, säger Trump.

Sin vana trogen kritiserade Trump också ”falska nyheter”. Det föll inte i god jord hos publiken i Davos.

- Det var först när jag blev politiker som jag insåg hur brutal och falsk pressen kan vara, säger Trump, samtidigt som publiken buade åt kommentaren.

Diskussion om artikeln