Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Taika Mannila ritade Rihanna varje morgon i ett år: "Det hjälpte mig orka upp från sängen"

Från 2018
Taika Mannilas Rihannateckningar.
Bildtext Under projektets lopp blev Taika Mannilas Rihannateckningar vildare och större i storlek.
Bild: Yle / Eva Lamppu

Starka kvinnliga artister hjälper illustratören och dj:n Taika Mannila att orka upp ur sängen om morgnarna. I ett år lät Mannila sig inspireras av popsångerskan Rihanna. Resultatet blev 365 Rihannateckningar som finns utställda under helgen samt en fest för att hylla stjärnan.

- Jag har alltid haft ett stort behov av att se och hitta kvinnliga artister och förebilder som inspirerar mig. För att komma upp ur sängen ibland måste jag påminna mig om alla de fantastiska och starka kvinnorna som varje dag skapar konst, säger Taika Mannila.

Jämnårig förebild med fräck attityd

Mannila jobbar som illustratör och dj och har nu ställt ut sitt första konstprojekt, nämligen en serie på 365 teckningar på världsstjärnan Rihanna.

- Ganska många av mina idoler är döda och jag måste till och med påminna mig om att koncentrera mig på dem som fortfarande är vid liv. Rihanna är fantastisk för hon når många, oberoende av din hudfärg kan du hitta något i hennes sånger att känna igen dig i, säger Mannila.

Taika Mannila är dj och illustratör.
Bildtext Taika Mannila visar sina teckningar och tänker hylla sin idol med en stor fest.
Bild: Yle / Eva Lamppu

Det som inspirerar Mannila är Rihannas attityd - stjärnan besöker stripteaseklubbar, lägger ut Instagramvideor där hon är berusad och tar överlag plats. Dessutom är Mannila och Rihanna lika gamla, båda fyller 30 om en månad.

- När hon släppte sitt förra album, Anti, upplevde jag att det var just så jag kände mig. Hon sjunger om hur det känns att vara en snart 30-årig tjej.

Rihanna - och Mannila - i förändring

Taika Mannilas Rihannateckning.
Bildtext De tidiga teckningarna var "tama" och utgick ofta från Rihanna i modeplagg.
Bild: Yle / Eva Lamppu

Mannila höll sina teckningar för sig själv i ett halvt år. De tidiga teckningarna handlar om Rihanna på fester eller modevisningar - iklädd fashionabla "outfits". När illustratören visade sina alster för en vän utvecklades också innehållet. Mannila började se sig själv i teckningarna och vågade också uttrycka sina känslor i dem.

I de senare teckningarna blir Rihanna vildare och mer monsterlik. Hennes armar och ben växer så de nästan inte ryms med på bilden. Färgsättningen förändras markant.

Taika Mannilas Rihannateckning.
Bildtext Mannila började se sig själv i sina teckningar och i dem uttryckte hon ilska över att förminskas som tjej.
Bild: Yle / Eva Lamppu

Vad kände du de morgnar du ritade Rihanna så här?

- Det var mycket ilska att som tjej ofta tvingas vara en mindre version av sig själv. Så har jag upplevt det i musik- och konstbranschen. Rihanna är också inspirerande för hon har en fräck attityd och gör saker som är utanför den regelbok enligt vilken jag har blivit uppfostrad.

- När jag sedan vågade släppa loss ritade jag mycket av de känslor av frustration över människors förväntningar om hur jag borde vara och hur jag kände att jag egentligen vill uttrycka mig, säger Mannila.

Taika Mannilas utställning, Only girl in the world 365, visas i Vita salen i Helsingfors 27.-28.1.2018. Mannila ordnar en Rihannafest, som är öppen för allmänheten, i samma lokal 27.1. med start kl. 23.00. Biljetterna kostar 10 euro.

Diskussion om artikeln