Hundratals unga kvinnor trakasserade på Whatsapp – polisen är maktlös
Åbobon Martina brukar ha sin telefon avstängd på natten. Då hon på morgonen knäppte på telefonen hade hon överraskande fått hundratals meddelanden på Whatsapp.
– I början förstod jag inte riktigt vad som hände, för jag brukar inte få så många meddelanden. Sedan märkte jag att det var främmande nummer och meddelanden på språk jag inte förstod, berättar Martina.
Det visade sig att det var hundratals finländska kvinnor, som utan att ha blivit tillfrågade, hade blivit tillagda i gruppen. Dessutom fanns där profilbilder av många män, med telefonnummer från olika delar av världen.
– Det var helt främmande personer, inga av mina bekantas nummer. Riktnumren var från Florida i USA, från Marocko, Pakistan, alla möjliga ställen.
Martina tänkte att det var en engångshändelse, så hon blockerade den som skapat gruppen och gick ur den.
Meddelandena blev allt hotfullare
Men efter någon timme kom det meddelande om att hon var med i en ny grupp, där hundratals finländska kvinnor igen hade lagts till. Och det kom fler och fler grupper, med några timmars mellanrum.
– Mest kom det på natten, och då började det också komma meddelanden som var obehagliga och hotfulla, som att männen i gruppen vet att kvinnorna skulle vilja ge avsugningar åt satan och att man ska klippa av sina bröstvårtor.
Det kom äckliga meddelanden, bilder med saxar och bröstvårtor, bilder av snoppar, hotelser och emojier med bomber.
– Det började bli riktigt obehagligt, jag blev rädd och arg, och jag kunde inte sova.
Hundratals finländska kvinnor i åldern 14 – 40 år drabbade
En del kvinnor i grupperna började sinsemellan diskutera på finska, och blev snabbt bombarderade med arga meddelanden från män om att de ska byta till engelska.
Andra kvinnor skapade en ny privat Whatsapp-grupp för att stöda varandra. Där klarnade det att det är hundratals finländska kvinnor i åldern 14 – 40 år som drabbats.
– Tänk att så unga som 14-åringar blir utsatta. Det är jag arg över.
För meddelandena fortsatte att strömma in. Efter att det pågått i tre dagar hade Martina definitivt fått nog. Då hade hon blockerat mer än 40 kontakter och gått ut ur lika många grupper.
– Droppen som fick bägaren att rinna över och som gjorde att jag sedan fick panik var att jag hittade min adress och uppgifter ute på nätet på en sida som inte verkar pålitlig.
Raderade slutligen hela appen
Martina berättar hur hon kände sig blottad, osäker och hade ångestkänslor.
Whatsapp har nämligen inga säkerhetsinställningar, där man kunde meddela att man inte vill bli tillagd i grupper av främmande nummer, så hon blev ideligen tillagd i nya grupper.
Slutligen raderade Martina hela Whatsapp-appen, och hon har bytt telefonnummer. Men det måste göras i rätt ordning.
– Som tur är fick jag rådet att radera appen först, för annars skulle Whatsapp ha meddelat mitt nya nummer till alla bekanta och till alla grupper jag är med i, också dem jag inte ville vara med i.
Arg över att offren måste ändra sina vanor
Martina heter egentligen något annat, men just nu vill hon inte att hennes namn syns offentligt.
Hon är aktiv på andra sociala medier, men där kan hon själv bestämma vilka grupper hon är med i och vem hon accepterar som sin vän. Där har hon också fått mycket stöd.
Ändå är Martina arg över att det är hon som måste ändra sina vanor.
– Det känns fel att det är vi som offer som måste byta nummer, medan det inte blir några konsekvenser för dem som gör det.
Polisen kan inget göra
Martina har ännu inte anmält saken till polisen, men hon vill göra det. Då syns det åtminstone i statistiken.
För i diskussionsgrupperna har hon fått höra att polisen är maktlös. Andra kvinnor har pratat med polisen, men bara fått höra att det var beklagligt.
– Eftersom det är utländska nummer kan polisen inte göra något. Polisen uppmanade kvinnorna att strunta i meddelandena, blockera dem som skapat gruppen, gå ur grupperna och att byta nummer. Men för en hade det pågått redan i två veckor, och då vill man nog bara byta nummer.
Whatsapp är populär – men kan missbrukas
Martina raderade Whatsapp och har istället börjat använda en annan app där hon själv kan välja vilka grupper hon läggs till i. För funktionen är praktisk.
Martina har exempelvis tagit skärmbilder av de grövsta meddelandena och kommentarerna hon fick, och jag undrar om hon kunde skicka vidare dem så att Yle kunde publicera dem.
Jag tänker just föreslå att hon kunde skicka dem via Whatsapp, innan jag hinner inse att det är det sista hon vill.
Med Whatsapp och motsvarande mobilappar kan man enkelt kommunicera gratis, man kan skicka obegränsade meddelanden, animerade giffar, emojier och foton som inte påverkar telefonräkningen.
Whatsapp är en av världens populäraste appar för smarttelefoner, men den kan missbrukas.
Martina hittade sitt hemliga nummer på amerikansk webbplats
Martinas telefonnummer är hemligt, och fastän hon varit aktiv bland annat som bloggare och fotograf kan hon inte minnas att hon skulle ha gett ut sitt nummer annat än till bekanta.
Men då hon googlade hittade hon sitt namn, nummer och adress på en amerikansk webbplats, som påstod sig syssla med släktforskning.
– På diskussionsforum har folk sagt att deras uppgifter har läckt ut på den sidan utan deras samtycke, och då de har velat få bort sina uppgifter så har det inte lyckats, trots att det enligt webbplatsen är möjligt att kräva att ens uppgifter tas bort. Men trots att folk har bett om det upprepade gånger så har uppgifterna inte försvunnit.
"Jag förstår inte vad folk kan få ut av det här"
Varken Martina eller de andra finländska kvinnorna som trakasserats vet hur eller varför just de har hamnat i de här Whatsapp-grupperna.
– Jag förstår inte vad motivet med det här är och jag förstår inte vad folk kan få ut av det här.
Martina arbetar med barn, och hon tycker därför att det är viktigt att reagera på sådana här trakasserier. Men hon vill också vända det till något gott, att hon kunde lära barnen respekt och empati.
– Fast det har varit traumatiskt har det också gett mig lärdomar som jag vill ta vidare.
