Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Det börjar i munnen - näringsbrist hos äldre kan bero på dåliga tänder

Från 2018
Lunch i Brandbackens servicecenter.
Bildtext Soppan slinker bra ner, men hur är det med det proteinrika köttet? Till det behövs tänder i gott skick.
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

Vad är fel och var ska man börja nysta om gamla farmor eller morfar plötsligt magrar, tappar färgen i ansiktet och blir allmänt apatisk?

Orsakerna kan vara många. Det kan vara någon fysisk sjukdom som slagit till. Det kan också vara depression eller en minnessjukdom.

Likaså kan det bero på att personen ifråga helt enkelt inte kommer ihåg att äta regelbundet eller att han eller hon inte äter tillräckligt bra mat.

- En vanlig orsak är proteinbrist hos äldre. Fyra av fem personer får för lite protein och man behöver rätt så mycket – mellan 1,2 och 1,4 gram per kilogram kroppsvikt, säger Nina-Maria Tigerstedt, ledande geriatriker i Borgå för äldre inom hemvården eller bosatta på anstalt.

Geriatrikern Nina Tigerstedt
Bildtext Geriatriker Nina-Maria Tigerstedt.
Bild: Yle/Stefan Härus

En proteinstång istället för bulla

Tigerstedt säger att det är en rätt så stor mängd och att det kan vara svårt att uppnå sådana mängder om man inte äter kött eller mjölkprodukter.

- Då är det bra med proteintillägg. Till exempel kan man ersätta bullan med en proteinstång, säger Tigerstedt.

Om man dessutom blir sjuk eller opererad ökar proteinbehovet drastiskt – till och med upp till 2 gram per kilogram kroppsvikt.

- Med hjälp av större mängder protein blir man snabbare frisk och såren läker bättre. Det måste finnas att ta av så att kroppen kan återhämta sig, säger Tigerstedt.

Äpplen, apelsiner och mandariner till salu
Bildtext Frukt...
Bild: Comstock
Låda med frukt och grönsaker
Bildtext ...och grönsaker är det viktigt att äta varje dag.
Bild: CC0 / Stocksnap.io

Frukt och grönsaker i stora lass

Nu är det förstås inte enbart proteinstinna rätter som åldringen bör äta. Också fibrer är viktiga.

- Åldringar får ofta för lite fiber. Ett halvt kilogram grönsaker och frukt per dag är en stor mängd och alltid är det inte lätt för de äldre att skala rotfrukter och frukt. Här kan yngre släktingar göra en insats, säger Tigerstedt.

Om möjligt kan det också vara skäl att kontrollera åldringens inköpslista för att se att där finns tillräckligt av de viktiga och hälsosamma produkterna.

Åldring i matbutik
Bildtext Det kan vara nödvändigt att ibland kolla farmors eller morfars inköpslista.
Bild: Yle/Mimmi Johansson

Det ena leder till det andra som leder till det tredje

Orsaken till att en äldre person plötsligt förvandlas till en skugga av sitt forna jag kan också sitta i munnen.

Dåliga tänder förorsakar svårigheter att tugga vilket i sin tur förhindrar den äldre att få rätt och tillräcklig näring.

Dålig tandhygien, isynnerhet om personen i fråga har bristande rörelseförmåga eller någon annan funktionsnedsättning, är mycket vanligt.

- Förr var det inte alla som hade egna tänder kvar när de nådde ålderdomen, men numera har allt fler äldre de egna tänderna kvar. Då är det viktigt att borsta tänderna regelbundet och inte heller glömma besöken hos tandhygienist eller tandläkare, säger Tigerstedt.

Tandläkarstol
Bildtext Inte alla åldringar besöker regelbundet tandläkaren.
Bild: Yle/Marie Söderman

Tandvårdsbussen kommer

I Borgå har det talats om en tandvårdsbuss som skulle besöka åldringarna istället för att åldringarna skulle behöva uppsöka tandläkare eller tandhygienist.

- Det har varit tal om att intensifiera samarbetet mellan hemvård och tandläkare eftersom tröskeln för många åldringar att självmant ta sig till tandläkare är hög, förklarar Tigerstedt.

Tandvårdsbussen i Borgå är ännu på planeringsnivå, men skulle i det långa loppet vara en lönsam satsning, eftersom bristfällig tandhygien påverkar åldringens allmänna hälsotillstånd.

Diskussion om artikeln