Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige fixade sensationell finalplats trots dramatisk kvittering – ”Största skrällen någonsin”

Från 2018
Uppdaterad 27.01.2018 11:51.
Sveriges Hampus Wanne river sig förbi det danska försvaret.
Bildtext Sveriges Hampus Wanne river sig förbi det danska försvaret.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det går till historien som en av alla tiders mest dramatiska EM-semifinaler. Trots att Danmark kvitterade matchen i den sista sekunden klarade Sverige av att resa sig – och segrade i förlängning. Det är helt otroligt, säger en av hjältarna.

Det blev en helnordisk thriller.

Rivalmötet mellan Danmark och Sverige såg ut att resultera i svensk seger med en minut kvar på klockan, men då reste sig förhandsfavoriterna. Kvitteringen kom i den sista sekunden.

Men Sverige hade inte gett upp. Den skadedrabbade handbollstruppen steg fram igen och krigade fram en 35–34-seger.

– Det här visar vilken bredd och lagmoral vi har i det här laget. Vi är ett ungt lag och har mycket kvar att ge. Men att vi redan är i EM-final är helt otroligt, säger Mattias Zachrisson, fyramålsskytt i förlängningen, till SVT Sport.

Hyllas unisont

För Sveriges del är finalen den första på 16 år – och insatsen hyllas av experter runtom i landet.

– Vi har bevittnat den största skrällen och bragden i svensk handbollshistoria sedan… Bengan Boys slog ut Sovjetunionen i VM-finalen 1990. Nej, någonsin, skriver Aftonbladets Johan Flinck.

– Det är bara att lyfta på hatten, och göra som Magnus Wislander, som bugade för den svenska förbundskaptenen efter matchen. Nu har vi lärt oss läxan: Att det är farligt att räkna ut Sveriges landslag, skriver Expressens Nicolinn Nilsson.

"Kan inte förklara varför"

I grannlandet var reaktionerna som väntat dämpade. Fy fan, skriver Ekstrabladet. Laget fick helt enkelt aldrig försvaret att fungera.

– Jag kan inte svara på varför, säger stjärnan Rasmus Lauge till danska TV2.

– Jag tycker inte att vi spelar dålig handboll, men vi får helt enkelt inte till det i defensiven. Vi letade efter lösningar, men hittade aldrig någon, analyserar i sin tur landslagstränaren Nikolaj Jacobsen, som också riktar en eloge till den svenska målvakten Andreas Palicka.

– Man vinner inte en match där motståndarnas målvakt gör 20 räddningar.

I finalen ställs Sverige mot Spanien, som i sin tur också skrällde och slog ut Frankrike. Finalen spelas kl. 21.30 på söndag.

Resultat, handbolls-EM:

Frankrike – Spanien 23–27 (9–15)

Danmark – Sverige 34–35 (14–16, 28–28)

Diskussion om artikeln