Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vardagshjälten Nina Stubb: "Det finns inte i mig att leva utan passionerat engagemang för rättvisa"

Från 2018
Uppdaterad 27.01.2018 21:32.
Svenskfinlands vardagshjältar - video: Vardagshjälten Nina Stubb - Spela upp på Arenan

Ända sedan hon var 8 år och såg tv-serien Roots minns Nina Stubb att hon blivit upprörd över orättvisor och velat jobba för mänskliga rättigheter. Det är också för sitt arbete för mångkulturalitet, acceptans och respekt som hon nominerats till Svenskfinlands vardagshjältar i Svenska Yles projekt.

- Hon gör allting helhjärtat, men speciellt mycket av sitt hjärta har hon gett till asylsökandes och papperslösas rättigheter. Nina är en underbar person som sprider glädje och kärlek till alla som hon möter. Alla borde ha en Nina Stubb i sitt liv, skriver Ida-Maria Skytte som nominerade Stubb till vardagshjälte.

Stubb blir tårögd och lite mållös när hon hör nomineringen för första gången.

- Det är en jätteviktig del och drivkraft av jobbet att veta att det man gör uppskattas. Man får en kick av det, säger Stubb.

"Jag ser det som ett jobb, men mitt jobb är jag"

Stubb är mångkulturutvecklare vid Finlands Röda Kors Österbottens svenska distrikt, men engagerar sig även för jämställdhetsfrågor på fritiden. Engagemanget är något som alltid funnits i hennes liv.

- Jag ser det som ett jobb, men mitt jobb är jag. Ända sedan jag var liten har rättvisefrågor och frågor om mänskliga rättigheter och jämställdhet varit otroligt viktiga för mig. Jag tror inte jag skulle kunna jobba på något annat sätt.

När hon var kring 8 år såg hon tv-serien Roots, som är baserad på en roman av Alex Haley och handlar om slavhandeln till USA.

- Den serien fick inga av mina kompisar se, men av någon anledning fick jag se den. Jag vet inte om det är därifrån det kommer, men den gjorde ett otroligt intryck på mig.

Från New York till Österbotten

Efter det har Stubb fortsatt engagera sig och bland annat studerat folkrätt, med inriktning på mänskliga rättigheter, och jobbat utomlands i mångkulturella miljöer.

Bland annat i hennes drömstad New York, där hon arbetade som guide vid FN.

Nina Stubb, mångkulturutvecklare på Röda Korset, Österbottens svenska distrikt.
Bild: YLE/Markus Bergfors

- Det var en jättespännande tid. Jag guidade allt från skolelever från Bronx och turister till delegationer från olika regeringar och riksdagar i hela världen.

- Det är ett av de ställen som jag lärt mig mest om världen. New York är som hela världen i en stad och FN är som hela världen i ett hus, berättar Stubb.

Även om hon kan längta tillbaka ut i världen trivs Stubb med sitt arbete hemma i Österbotten.

- Här hemma känner man att det man gör har konkreta resultat och man träffar människor som har fått ta del av de konkreta resultaten. Vasa har också blivit mer mångkulturellt sedan jag var tonåring på 80-talet.

Viktigt med egna vardagshjältar

Att varje dag kämpa mot orättvisor kan ändå vara krävande och det finns dagar när Stubb bara skulle vilja ligga på soffan. Då är det viktigt att ha egna vardagshjältar i sin närhet, berättar hon.

- De dagar när man är trött och har mycket att göra får man ringa sina egna vardagshjältar, som jag har många av. Då kan man prata en stund och få lite energi av varandra. På så sätt klarar man av de dagarna och så kommer man igen med ny kraft nästa dag.

Frivilliga för Röda Korset under veckan mot rasism.
Bildtext Nina Stubb tillsammans med frivilligarbetare
Bild: Röda Korset Österbottens svenska distrikt

Hon har också lärt sig att dagarna på soffan ibland behövs.

- Jobbar man jättelånga dagar alltför länge blir man trött och tappar glädjen i det och då måste man ta några steg tillbaka. För om man blir helt slut är man inte till hjälp för någon.

- Jag har försökt bli bättre på att ta tid för att göra sådant som inte alls har något att göra med mitt jobb, som att göra yoga eller försöka lära mig mer italienska.

"Vi kan alla vara vardagshjältar"

Att bli en vardagshjälte behöver inte vara så komplicerat, tycker Stubb. Som exempel ger hon att man kan gå med i någon organisation eller helt enkelt titta runtomkring sig.

- Det är ganska lätt att ha en stor betydelse för andra människor. Man kan bli vän med någon asylsökande eller äldre person, eller våga prata med grannen som ser ensam ut.

Ifall man är blyg och tycker det är svårt att bli vän med någon kan man hitta andra sätt att hjälpa, säger Stubb.

- Det finns många organisationer som vill ha nya frivilliga och det finns många olika uppdrag, så man kan komma med vilka mänskliga kunskaper som helst och erbjuda sin hjälp.

Vardagshjältar: Nina Stubb

Programmet är inte längre tillgängligt

Vardagshjältar

Diskussion om artikeln