Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hbl: Vård på svenska ska göra finlandssvenskarna mest långlivade

Från 2018
Uppdaterad 27.01.2018 11:15.
Vård på finlandssvenska

Det finns planer på ett finlandssvenskt konsortium som skulle ge vård på svenska, skriver Hufvudstadsbladet på lördagen.

Bakgrunden till planerna är den oro som regeringens planerade vård- och landskapsreform har gett upphov till på finlandssvenskt håll.

Bakom planerna står Folkhälsan, det privata vårdbolaget Doctagon, Folktinget, Kommunförbundet, Kårkulla, FDUV och Arcada. Svenska Folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson sammankallade alla parter till ett möte förra veckan.

Finlandssvenskarna ska leva längst i världen

Visionen är att finlandssvenskarna ska leva längst i hela världen.

Japanerna blir i genomsnitt 83,7 år, och finlandssvenskarna redan nu 82,5 år. Därför är målet att gå om japanerna i livslängd inte ouppnåeligt, säger Doctagons vd Stefan Ventjärvi till tidningen.

Det var Doctagon som redan för ett år sedan lade fram planerna på ett vårdkonsortium i Svenskfinland för att garantera vård på svenska längs kustremsan, men då var Samfundet Folkhälsan inte intresserat.

Nu är det annat ljud i skällan.

Stor enighet kring planerna

Henriksson säger att det råder stor enighet kring planerna.
Folkhälsans avgående vd, Stefan Mutanen, är öppen för modellen, särskilt nu då flera parter är inkopplade.

Folhälsans vd Stefan Mutanen.
Bildtext Stefan Mutanen går i pension i sommar
Bild: Yle/Minna Almark

Folkhälsan letar just nu efter en ny vd, och den planerade vårdorganisationen har betydelse för rekryteringen. Ett femtiotal personer ska ha sökt jobbet, skriver Hbl.

Diskussion om artikeln