Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vilken dansk dag! Wozniacki från "nervöst vrak" till grand slam-vinnare

Från 2018
Caroline Wozniacki jublar över segern i Australian Open.
Bildtext Caroline Wozniacki jublar över segern i Australian Open.
Bild: All Over Press

Hon blev första gången världsetta för över sju år sedan, men i grand slam-sammanhang har hon varit en evig förlorare. Fram till nu. Danskan Caroline Wozniacki vann en högdramatisk final i Australian Open.

Två damer kämpade om karriärens första grand slam-seger i en strålande final som ingen av spelarna förtjänade att förlora. Till slut blev det Caroline Wozniacki från Danmark som tog hem Australian Open efter en thriller i finalen mot rumänskan Simona Halep.

En 45 sekunder lång matchboll avlutades med att Halep slog en backhand i nät och Wozniackis stora jubel kunde dra i gång. Med siffrorna 7–6, 3–6, 6–4 blev det dansk seger i damsingeln i årets första grand slam-turnering.

– Det här är en dröm som blir sann. Jag skakar, det är väldigt emotionellt, sammanfattade Wozniacki i segerintervjun på centercourten i Melbourne

– Jag vill också tacka min pojkvän. Jag var ett nervöst vrak i morse men du lyckades lugna mig, sade Wozniacki som är förlovad med tidigare NBA-spelaren David Lee.

– Och sist men inte minst vill jag tacka min pappa som har funnit där sedan jag var sju år gammal. Vi har haft våra upp- och nedförsbackar men du har varit med mig varje steg på vägen.

Två timmar och femtio minuter

Det var en lång, välspelad och oerhört jämn final. Totalt vann Wozniacki 110 poäng mot Haleps 108 i en holmgång som pågick i över två timmar och femtio minuter.

Segern betyder också att Wozniacki passerar Halep på världsrankningen och nästa vecka är etta på listan igen. Wozniacki blev världsetta för första gången redan för över sju år sedan, men hennes karriär har karaktäriserats av svaga insatser mot andra toppspelare i grand slam-sammanhang.

Efter 28 turneringssegrar i mindre WTA-turneringar vann hon nu äntligen, 27 år gammal, karriärens första grand slam-titel.

– Så klart är jag ledsen men Caroline var bättre än jag var. Jag kämpar vidare och har många år kvar, förhoppningsvis kommer jag ännu att få en likadan chans som i dag, sade finalförloraren Halep.

Diskussion om artikeln