Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ovetjkins kanon bäst i NHL – Fleury slog Rinne efter att ha blivit förnedrad av Barkov

Från 2018
Programmet är inte längre tillgängligt

För den första gången sedan 2002 har en anfallare det hårdaste slagskottet i NHL. Alexander Ovetjkin smällde in pucken med 163 km/h – samtidigt som Marc-Andre Fleury besegrade Pekka Rinne i målvaktsbataljen. Efter att ha misslyckats med att stoppa Aleksander Barkov förstås.

Lördag under All Stars-helgen innebär talangtävling i NHL. På agendan: Bland annat slagskottsbatalj, puckhanteringstävling och ett sprintlopp.

Alexander Ovetjkins kanon är fruktad i toppligan – och nu är den också bevisligen hårdast. I slagskottstävlingen var Ovetjkin etta då hans hårdaste skott mättes 163 km/h (101,3 mph). Tvåan P.K. Subban blev inte långt efter – backens hårdaste skott var 98,7 mph.

Ovetjkin blev därmed den första anfallaren sen Sergej Fjodorov att vinna tävlingen, som ordnats sedan 1990. Utöver den ryska duon har också Fredrik Modin en gång tagit segern i tävlingen – alla andra år har titeln utan undantag gått åt försvarare.

Zdeno Charas rekord på 108,8 mph förblev ändå ohotat.

Connor McDavid i farten.
Bildtext Connor McDavid i farten under snabbhetstävlingen.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Snabbast då? Väntat nog Connor McDavid. McDavids seger var så förväntad att NHL enligt uppgifter hade svårt att övertala de andra All Stars-spelarna att utmana supertalangen.

Blåvit prägel på målvakskampen

Finland representeras under All Stars-helgen av Nashvilles Pekka Rinne och Floridas Aleksander Barkov. Barkov fick delta i puckhanteringstävlingen där han till slut blev femma. Segern där gick till Johnny ”Hockey” Gaudreau från Calgary Flames.

Målvakterna fick i sin tur försöka rädda så många strafförsök som möjligt på raken. Rinne stoppade först 13 skott efter varandra och såg ut att gå emot en säker seger.

Men sedan blev det Marc-Andre Fleurys tur. Vegas-keepern stoppade det första skottet men ställdes sedan mot straffspecialisten Barkov – som inte visade kanadensaren någon nåd.

– Vad kan jag säga? Då jag hörde att jag skulle få försöka göra mål mot honom så var jag tvungen att hitta på något kul. Jag har haft den där dragningen i planerna en tid. Jag har försökt göra den en gång tidigare, så jag hade turen med mig då den gick in, säger Barkov efter sin straff.

Aleksander Barkov i farten under All Stars-helgen.
Bildtext Aleksander Barkov visar upp sina puckhanteringsförmågor.
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter det vaknade ändå Fleury – och stoppade 14 puckar på raken.

– Det var kul. Jag var självsäker ända fram till att han började komma nära mitt resultat. Man vill förstås stoppa så många som möjligt, men jag tycker inte att det handlade om någon allvarlig tävling. Det var kul att se honom stoppa alla försök, säger Rinne.

Marc-Andre Fleury och Pekka Rinne.
Bildtext Marc-Andre Fleury och Pekka Rinne myser under All Stars-talangtävlingen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hela helgen får också godkänt betyg.

– Det är fantastiskt att få vara med. Man känner förstås inte alla här, men det är ändå kul att samlas så här. För en gångs skull är man inte rivaler utan man kan vara kompisar, säger målvakten.

De egentliga All Stars-matcherna mellan divisionernas lag spelas under natten till söndag finsk tid.

Videobilder från Viasat.

Diskussion om artikeln