Vildsvinen drar västerut - samtidigt ökar rädslan för farligt virus
Nu börjar vildsvinen på allvar sprida sig också till Västra Finland, och det här oroar svingårdarna i området. Vildsvinen kan nämligen bära på den ytterst farliga virussjukdomen afrikansk svinpest. Den smittan kan överföras till svin.
Afrikansk svinpest förekommer i Finlands närområden Estland och Ryssland, men hittills har man inte påträffat svinpest i vårt land.
Livsmedelsverket har gått ut med en varning för import av vildsvinskött från Estland.
Stora hjordar i sydost
Det har länge varit känt att vildsvinshjordar vandrar omkring i sydöstra Finland, men tidningen Maaseudun Tulevaisuus skriver på söndagen att vildsvinen nu helt tydligt blir fler också i västra Finland.
Den vildsvinshjord som rörde sig i Seinäjoki-trakten förra vintern har fått kultingar, skriver tidningen. En hona kan föda upp till ett tiotal kultingar åt gången så hjorden har vuxit rejält.
Sannolikheten för att den har spridit sig västerut från Seinäjoki är stor, skriver tidningen.
Också i Teiskotrakten i Tammerfors förekommer alltfler vildsvin. Där har jägare fällt ett tjugotal exemplar, men det är svårt att veta exakt hur många de är eftersom man inte behöver separat licens för jakten.
Vildsvin får jagas i Finland från första juli till sista februari.
Vi har också rapporterat om en livskraftig stam i Egentliga Finland, som också ska ha förökat sig.
Stark tillväxt på 2010-talet
Så sent som i början av 2010-talet räknades vildsvinsstammen i Finland i några hundra exemplar. De hade kommit vandrande över Karelska näset från Ryssland.
Enligt de senaste bedömningarna var vildsvinen upp till 3 400 i slutet av 2016, uppger Finlands viltcentral. I dagsläget kan djuren vara ännu fler när man räknar med kultingarna som föddes förra våren.
Milda vintrar är ypperliga för vildsvinen. De är allätare och anpassar sig snabbt i olika miljöer.
Svinpesten oroar
Men den afrikanska svinpesten är ett orosmoment för dem som föder upp grisar. Viruset sprider sig lätt och är dödligt. Det finns varken vaccin eller läkemedel mot pesten.
På svingårdarna kan man vidta vissa preventiva åtgärder som att använda särskilda kläder inne i svingården, det vill säga inte gå in i svingården med ytterskor och ytterplagg, eller använda skyddskläder.
Smittan kan också överföras av människor, till exempel i samband med jaktresor till områden där afrikansk svinpest förekommer.
Också importerat kött från länder med svinpest kan utgöra en risk, eftersom smittan överförs från svin till svin antingen direkt eller indirekt.
Evira varnar: Ta inte med dig vildsvinskött från Estland!
Afrikansk svinpest sprider sig lätt till tamsvin.