Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Evira varnar: Ta inte med dig vildsvinskött från Estland!

Från 2018
Uppdaterad 28.01.2018 13:57.
Varoitusteksi sikarutosta.
Bildtext Evira varnar för svinspest.
Bild: Evira

Ta inte med dig vildsvinskorv från Estland, då kan du nämligen göra finska tamsvin sjuka. Den afrikanska svinpesten sprider sig lätt och kan orsaka stora förluster på svingårdarna.

Om du rest till Estland från Västra terminalen eller Skatudden på Helsingfors så har du kanske lagt märke till de blå planscherna med vildsvinshuvuden och benknotor som funnits uppsatta redan en tid.

Det är livsmedelsverket Evira som uppmanar kryssningspassagerare att inte föra in vildsvinskött och livsmedel tillverkade av vildsvinskött från Baltikum, Polen och andra områden till vilka den afrikanska svinpesten har spritt sig.

Införsel av köttprodukter till Finland från Ryssland, Vitryssland och Ukraina – där sjukdomen har konstaterats i stor omfattning – är också helt och hållet förbjudet.

ranskalainen makkara
Bildtext Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Afrikansk svinpest är en allvarlig blödarfebersjukdom hos svin och vildsvin som inga läkemedel och ingen behandling biter på.

Dessutom är det svårt att ta kål på viruset som kan leva i flera år utanför kroppen.

Kan innebära stora förluster

Om svinpesten sprider sig till finska svingårdar så skulle det betyda betydande förluster för svinfarmarna: Sjuka djur måste avlivas, restriktionsområden upprättas och hela den angripna gården saneras.

Konsumtionen av inhemskt svinkött skulle sannolikt minska, även om ASF-viruset inte smittar människan. Dessutom skulle utrikeshandeln bli lidande.

- Ett bekräftat sjukdomsfall skulle omedelbart stoppa exporten av svinkött till flera länder och för lång tid försvåra exporten av livsmedel, påpekar överinspektör Riikka Lahdenperä från Evira.

Trots bekämpningsåtgärder fortsätter sjukdomen att sprida sig till nya områden i Baltikum och Östeuropa.

Vildsvin står i högt gräs.
Bildtext Vildsvin. Arkivbild.
Bild: Mikael Grennard

ASF-viruset sprider sig lätt med människan via redskap och skodon som används vid jakt samt med livsmedel.

Det är svårt att ta kål på viruset som till exempel tål djupfrysning och olika sätt att framställa köttprodukter. Viruset kan leva flera år i din estniska korv, också fast du kyl ner den.

- I Estland har man misstänkt att viruset ursprungligen spred sig från landets södra delar till nordost med vandrares vägkost, säger Kiviruusu.

Sjukdomen har tidigare spritt sig med bland annat svintransporter, med vildsvin och genom att man har utfodrat svin med matrester som varit kontaminerade av smittan.

I EU är det därför förbjudet att utfodra svin med matavfall.